Diplomantka UL dr. Marinka Žitnik imenovana za profesorja na Harvardu

30-letna Slovenka je zmagala na razpisu, v katerem je sodelovalo več kot 400 kandidatov. Danes se usposablja pri dr. Juretu Leskovcu z univerze Stanford, na oddelku za računalništvo. Njeni raziskovalni interesi vključujejo strojno učenje, omrežne vede, fuzijo podatkov, genomiko in medicino.

Nove tehnologije spreminjajo medicino in dajejo popolnoma drugačen pogled na telo, zdravje in bolezni, ugotavlja. Zdaj bo kariero nadaljevala na Harvardu, kjer bo skupaj s svojo raziskovalno skupino razvijala najnaprednejše računalniške metode za reševanje zapletenih problemov v biologiji in medicini.

»V skladu z medicinskimi standardi XX. stoletja zdravniki diagnosticirajo in zdravijo bolezen, pri čemer so pozorni na organ, ki ga je prizadela, sodobna medicina XXI. stoletja pa bo revidirala celotno polje interpretacije bolezni zahvaljujoč številnim molekularnim podatkom, pridobljenim na podlagi novih tehnologij,« napoveduje Marinka Žitnik.

Po diplomiranju na UL je nadaljevala študij na Imperial College v Londonu, univerzi v Torontu, Baylor College of Medicine in univerzi Stanford. Marinka Žitnik je odprta za sodelovanje. »Iščem študente in podiplome, ki bi radi sodelovali z menoj pri preoblikovanju znanosti in medicine v vede, ki temeljijo na podatkih in zmožnostih računalniške tehnologije«, dodaja.

Viri: delo.si, stanford.edu