Дипломец од универзитетот во Љубљана е лауреат на националната награда за најдобар ентериер на годината

Дипломецот од универзитетот во Љубљана дизајнерот Дан Адлешич, кој што беше стипендист на општината Љубљана, заедно со Грегор Буцик се удостоени со звањето лауреати на националната награда за најдобар приватен ентериер на годината. Тоа е една од словенечките национални награди од областа на дизајнот, која што се доделува во четири категории. Наградата во рамките на „Месецот на дизајн“ ја доделува Центарот Big.

По дипломирањето на универзитетот во Љубљана Дан Адлешич магистрирал на Академијата во Ајндховен (Холандија), бранејќи го проектот „Electricity is just like … WOAH!“. Своите проекти Адлешич ги претставил во Кина, а исто така и во Холандија, Финска, Италија, Франција и други европски земји.

Извор: ljubljana.si