Дипломецот од факултетот за градежништво, транспорт и архитектура при универзитетот во Марибор ја презентираше својата книга за патувањата со велосипед по Австралија

Во средата, на 04-ти декември 2019 година, на факултетот за градежништво, транспорт и архитектура при универзитетот од Марибор, во рамките на завршниот настан на Клубот на дипломци, се одржа презентација на книгата дипломци од факултетот на Бернард Јурич со име: „12 000 километри грев“. Во книгата се раскажува за велосипедска тура по Австралија – 5500 километри од Перт на запад до Сиднеј на исток и 6200 километри от Кејп Јорк на север до Вилсон Промонтори на југот.

Авторот отворено и без цензура раскажува како ја реализирала својата мечта; за подготовката, за средбите со животните и луѓето, австралиските патишта, проблемите, коишто се појавиле, а исто така и за темите, коишто ја заинтересирале од градежната област на пример за системот за водоснабдување. Во текот на настанот авторот им презентираше на присутните огромна колекција на фотографии направени во текот на велосипедската тура по целиот Австралиски континент.

Извор: fgpa.um.si