Direktorica podjetja 2TM Tatiana Meleshkova o rezultatih, ki jih je prinesla udeležba na sejmu MITT 2018: na sejmu smo bili deležni velike vzpodbude za nadaljni razvoj našega dela

Med 13. in 15. marcem 2018 je v Moskvi potekal jubilejni 25. turistični sejem Moscow International Travel and Tourism (MITT). Gre za največji dogodek na področju turistične industrije, ki povezuje najštevilčnejše občinstvo iz Skupnosti neodvisnih držav in drugih držav. Sejma se je udeležila tudi številčna delegacija podjetja 2TM, ki so jo sestavljali zaposleni v podjetju in predstavniki turističnih fakultet večjih slovenskih izobraževalnih ustanov, kot so Univerza v Mariboru, Univerza v Novi Gorici in Šolski center Velenje.

O rezultatih, ki jih je prinesla udeležba na sejmu, o dosežkih in dolgoročnih načrtih podjetja 2TM smo se pogovarjali z direktorico podjetja 2TM Tatiano Meleshkovo.

– Tatiana, pozdravljeni. Najprej bi vas želela povprašati, kakša je vaša politika glede udeležvanja mednarodnih sejmov? Kam se uvršča udeležba na sejmu MITT?

– Podjetje 2TM se nenehno udeležuje različnih sejmov, med drugim tudi mednarodnih. Do sedaj smo se udeležili sejmov v Srbiji, Južni Koreji, Ukrajini, Sloveniji in Ruski Federaciji. Glede sejma MITT lahko rečem, da nam ponuja veliko možnosti za posredovanje informacij o izobraževanju v Sloveniji in dejavnosti podjetja 2TM. Poleg samega dela na naši stojnici v razstavnem paviljonu smo v sklopu sejma izvedli tudi vrsto zelo produktivnih srečanj s predavatelji in študenti. Poleg tega so hkrati potekala tudi pogajanja o sodelovanju med izobraževalnimi ustanovami v Sloveniji in Rusiji, ki so prinesla konkretne rezultate. Rada bi tudi poudarila, da se je podjetje 2TM sejma sicer udeležilo že drugič, vendar pa smo se ga letos prvič udeležil v tako razširjeni zasedbi – torej skupaj s predstavniki slovenskih izobraževalnih ustanov.

– Lahko poveste, kdo vse je bil vključen v vašo delegacijo in kako to, da ste se tokrat odločili povabiti tudi predstavnike slovenskih izobraževalnih ustanov?

– V delegaciji so bili predstavniki Fakultete za turizem Univerze v Mariboru, predstavniki Šolskega centra Velenje, predstavniki Univerze v Novi Gorici in pa seveda sodelavci podjetja 2TM iz izpostav v Ljubljani, Rusiji in Ukrajini.

Za tako številčno delegacijo smo se odločili iz več razlogov. Prvič – slovenske izobraževalne ustanove se zelo zanimajo za sodelovanje z izobraževalnimi ustanovami v Ruski Federaciji. Drugič – taka sestava nam je pomagala pri povečanju prepoznavnosti izobraževanja v Sloveniji med maturanti in študenti v Ruski Federaciji. Verjetno se strinjate, da je zelo prikladno, če ni treba iskati informacij na spletu in pisariti elektronske pošte, ampak se preprosto odpraviti na sejem, v živo postaviti svoja vprašanja predstavnikom izobraževalnih ustanov in prejeti odgovor iz prve roke. Imeli pa smo še en razlog, da se sejma MITT udeležimo v taki sestavi – da vzbudimo zanimanje med (predvsem regionalnimi) izobraževalnimi in turističnimi agencijami za izobraževanje v Sloveniji.

– S čim ste seznanjali javnost v sklopu sejma MITT 2018 in kakšen je bil odziv, ki ga je med obiskovalci požela vaša stojnica?

– Za obiskovalce sejma smo pripravili barvite letake in brošure, v katerih so zapisane informacije o možnostih in prednostih izobraževanja v Sloveniji. Vključili smo tudi opise različnih študijskih programov in specializacij s poudarkom na programih, ki se osredotočajo na izobraževanje strokovnjakov s področja gostinstva in turizma. Na naši stojnici smo poleg tega postavili tudi dva zaslona, na katerih so se ves čas vrteli filmi o Sloveniji ter utrinki iz slovenskega študentskega življenja. To je vsekakor pritegnilo še dodatno pozornost med obiskovalci sejma in jih spodbudilo k temu, da so se dlje časa zadžali na naši stojnici ter postavljali različna vprašanja.

Veliko obiskovalcev, ki so Slovenijo že poznali, ki so tukaj že kdaj bili na dopustu in so si o njej tudi že ustvarili doboro mnenje, je zanimala tema izobraževanja v Sloveniji. In ko se nenadoma pred njimi znajdejo informacije o realnih možnostih za življenje v tej državi, v kateri bi se lahko izučili za poklic, ki se ga potrebuje in pridobili evropsko izobrazbo, ki odpira vrata za živjenje v Evropi, za to pa jim ni treba porabiti celega premoženja, mnogi – celo tisti, ki predhodno niso razmišljali o študiju v Evropi, začnejo razmišljati o tako velikem premiku v svojem življenju. In mimogrede, to ne velja samo za študente. Podjetje 2TM namreč tudi predavateljem in profesorjem predlaga, da razmislijo o dodatnem izpopolnjevanju na slovenskih izobraževalnih ustanovah. Odprti smo namreč za različne tipe sodelovanja.

Kot ste omenili že prej, ste v sklopu udeležbe na sejmu MITT izvedli tudi predstavitev za študente Akademije za socialno upravljanje. Mi lahko zaupate, o čem ste na predstavitvi govorili in kakšna vprašanja so postavljali študenti?

Študenti te moskovske fakultete niso bili seznanjeni z možnostmi in posebnostmi izobraževanja v Sloveniji, čeprav Akademija aktivno sodeluje z evropskimi izobraževalnimi ustanovami v sklopu programov študentskih izmenjav in prakse v tujini. Zaradi tega je bila naša predstavitev namenjena seznanitvi študentov z možnostjo vpisa na slovenske fakultete – tako na dodiplomski študij, kot tudi na magistrski študij – o različnih programih in pa seveda o tem, kakšne možnosti imajo po zaključku študija. Mladim tudi predstavimo samo državo, njene znamenitosti in vse prednosti, ki jih prinese življenje v srcu Evrope.

Ko so prišli na vrsto, so nam študenti aktivno postavljali različna vprašanja o trajanju študija, o ceni študijskih programov, o življenjskih pogojih v Sloveniji in podobno. Na podlagi vprašanj je bilo hitro jasno, da mnogi resno razmišljajo o naših predlogih. To je logično, saj so mnogi naši študenti že večkrat poudarili, da so cene na slovenskih fakultetah povsem primerljive s cenami ruskih izobraževalnih ustanov v centrali regiji. Hkrati mladi, ki se odločijo za študij na slovenskih fakultetah, avtomatično prejemejo dovoljenje za prebivanje v Evropi, kar jim omogča ne samo aktivno delati na karierni poti, ampak tudi neomejeno potovati po Evropi. Naši študentje se v samem procesu študija tudi naučijo tujih jezikov, po nekaj letih intenzivnega študentskega življenja pa pridobijo evropsko diplomo, ki jim odpira nova vrata ter omogoča začetek uspešne kariere praktično povsod po svetu.

– Če nekoliko posplošite – kaj je podjetje 2TM doseglo na sejmu MITT 2018?

– V treh dnevih smo nabrali kup »prtljage«. Prejeli smo povpraševanja tistih, ki si želijo študirati v Sloveniji, pridobili pa smo tudi kontakte potencialnih poslovnih partnerjev  – predvsem izobraževalnih in turističnih agencij, ki se zanimajo za sodelovanj z našim podjetjem. Poleg tega smo prejeli ponudbe s strani izobraževalnih ustanov v Moskvi za izvedbo predstavitev izobraževanja v Sloveniji za njihve študente. V našem arzenalu pa je tudi predlog sodelovanja podjetja 2TM z Akademijo za socialno upravljanje, o čemer je že tekla beseda.

– Pojavile so se tudi informacije o vzpostavitvi sodelovanja med Rusko državno univerzo za turizem in storitve in Fakulteto za turizem Univerze v Mariboru. Kako bo to sodelovanje izgledalo v praksi?

– Omenjeni fakulteti dokončujeta memorandum o sodelovanju, v katerem bodo zabeleženi vsi nadaljni pogovori. V praksi bo sodelovanje vključevalo realizacijo programov študentske prakse in izmenjav ter posledično oblikovanje skupnih izobraževalnih programov, ki bodo ustrezali zahtevam šolskih načrtov Ruske Federacije in Slovenije. Na dnevnem redu je tudi realizacija skupnih proektov,  posebno temo pa predstavlja tudi možnost pridobitve dvojne diplome.

Kakšne izkušenje je podjetje 2TM pridobili na omenjenem sejmu? In kako nameravate te izkušnje uporabiti pri vašem delu v prihodnosti – tako s podjetji kot tudi z izobraževalnimi ustanovami?

Naj vas spomnim, da je MITT po svoji naravi sejem turizma. Z našo udeležbo smo tako pridobili izkušnje pri delu na sejmih, ki ne sodijo ravno v naše področje dela, tako da na njih ne ponujamo naših splošnih storitev, temveč zgolj možnost poklicnega usposabljanja na tistem na ožjem področju, ki ga sejem pokriva. Veliko so vredne tudi izkušnje, ki smo jih pridobili s plodovitimi poslovnimi srečanji, ki nam pomagajo vzpostavljati stike na različnih nivojih in s pomočjo katerih gradimo temelje za nadaljnje sodelovanje. Sejem za nas brez dvoma predstavlja resno vzpodbudo za nadaljni razvoj.

– Kakšni so načrti podjetja 2TM glede udeležbe podobnih dogodkov v prihodnosti?

– Še naprej se bomo aktivno udeleževali različnih dogodkov, ki pomagajo pri razvoju našega podjetja in popularizaciji znanja, možnosti ter perspektiv študija v Sloveniji. Našim strankam moramo znati nekaj ponuditi in seveda pravilno svetovati. Mimogrede, dobesedno danes se je začel mednarodni sejem, ki so se ga udeležili tudi sodelavci podjetja 2TM  – »Izobraževanje in kariera« v Sankt Petersburgu in bo potekal od 23. do 24. marca. Ob tej priložnosti želim povabiti vse zainteresirane, da obiščejo našo stojnico!

– Želim vam mnogo uspehov in najlepša hvala za pogovor!

– Hvala vam!     

Vprašanja je postavljala Diana Kuznecova.