Dolgo potovanje malega nevtrina

Odkritje črne luknje, ki je izstrelila visokoenergijski nevtrino proti Antarktiki.

»Pred skoraj štirimi milijardami let je črna luknja v osrčju daljne galaksije ustvarila curek visokoenergijskih delcev. Ko so ti septembra lani prišli do nas, je mednarodni skupini raziskovalcev, med katerimi sem tudi sama, uspelo zaznati enega od njih – izmuzljivi nevtrino – in ga s pomočjo Nasinega vesoljskega teleskopa Fermi povezati z verjetnim krajem nastanka.

Pred več kot sto leti so znanstveniki odkrili, da se v Zemljo zaletavajo in jo prebadajo delci iz vesolja. Vse od takrat se sprašujemo, od kod prihajajo ter kakšni kozmični pospeševalniki so jih zmožni pospešiti do tako velikih energij in pognati čez ogromne vesoljske razdalje. Zdaj smo prvič dobili neposreden dokaz, da lahko astrofizikalni izvori, imenovani blazarji ali, točneje, supermasivne črne luknje, ki ležijo v njihovem središču, proizvajajo in pospešijo kozmične delce do energij, ki so večdesetkrat večje od tistih, ki jih dosežemo v pospeševalnikih delcev na Zemlji. Odkritje smo prejšnji teden že objavili v prestižni reviji Science magazine.

Zgodba je podobna lanski zgodbi o zlitju dveh nevtronskih zvezd. Takrat so gravitacijski detektorji zaznali signal gravitacijskih valov, kmalu zatem satelit Fermi sevanje gama iz istega dela neba, nato pa je okoli 70 observatorijev podrobneje proučevalo nastalo svetlobo vseh vrst, kar je prineslo kopico pomembnih astrofizikalnih spoznanj.«

Dr. Gabrijela Zaharijas s centra za astrofiziko in kozmologijo na Univerzi v Novi Gorici je članica kolaboracije Fermi LAT že od izstrelitve satelita leta 2008, zdaj je tam koordinatorka delovne skupine za temno snov in novo fiziko. Vključena je v številne projekte, v okviru katerih analizira podatke iz instrumenta Fermi LAT in išče astrofizikalne signale temne snovi, ki je še ena od velikih ugank sodobne fizike. Dr. Zaharijasova bo s sodelavci centra marca prihodnje leto na Bledu organizirala naslednji sestanek kolaboracije Fermi LAT. Takrat bodo v dvorcu Lanthieri v Vipavi pripravili poljudne dogodke, na katerih bo imela širša javnost priložnost izvedeti več o tem in drugih sodobnih astrofizikalnih odkritjih.

Z visokoenergijsko astrofiziko in večglasniško astronomijo se poleg avtorice ukvarjajo še drugi člani novogoriškega centra za astrofiziko in kozmologijo: Andrej Filipčič, Andreja Gomboc, Tanja Petrushevska, Samo Stanič, Serguei Vorbiov, Lili Yang, Danilo Zavrtanik, Marko Zavrtanik in šest doktorskih študentov. Njihovo delo podpira tudi javna agencija za raziskovalno dejavnost.

Vir: delo.si