Društvo Formula Student – Grand Prix Engineering Maribor je predstavilo avtonomno električno vozilo

Društvo Formula Student – Grand Prix Engineering Maribor je pod okriljem FERI in FS ter v sodelovanju s številnimi sponzorskimi podjetji, predstavilo novo, avtonomno električno vozilo.

Vozilo je izdelano v skladu s pravili in varnostnimi priporočili tekmovanja Formula Student, največjega tekmovanja na svetu za študente inžinirskih ved, ki s svojim znanjem in izkušnjami vsako leto tekmujejo v različnih statičnih in dinamičnih disciplinah. Na projektu sodelujejo študentje FERI in FS, ki skozi njega pridobijo koristne praktične izkušnje.

Osnova za izgradnjo vozila so bili ostanki formule z motorjem na notranje izgorevanje iz leta 2013, pri čemer so morali šasijo korenito spremeniti. Formulo poganja 80 kW Emrax 228 elektromotor s kombiniranim hlajenjem. Baterija je sestavljena iz Li-Ion celic in ima kapaciteto 2,45 kWh ter nazivni tok 240 A. Frekvenčni pretvornik in sistem za nadzor baterije sta iz podjetja EmSiso.

Za zaznavanje okolice ima dirkalnik vgrajen 3D LIDAR MRS1000 podjetja SICK, z dometom od 0,2 m do 64 m ter resolucijo 0,25 stopinje in kamero 808 x 608 slikovnih točk. Za avtonomno krmiljenje volana je vgrajen servomotor, avtonomno zaviranje pa je izvedeno s pnevmatsko mišico. Podatke obdeluje vodoodporen DeweSoft-ov Sbox računalnik, ki ima 4 GB rama, i7 procesor in 256 GB SSD. Status delovanja programa med vožnjo prikazujejo statusne lučke, ki so vidne iz vseh kotov okrog vozila.

Vir: feri.um.si