Društvo Mlada akademija je podelilo nagrado mentor leta

Društvo Mlada akademija je včeraj podelilo nagrado mentor leta, ki jo je prejel profesor biofizike Primož Ziherl s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter Instituta Jožefa Stefana. Ziherl poleg dela na matični fakulteti svojim doktorandom omogoča, da veliko raziskujejo v tujini.

Društvo Mlada akademija, ki združuje doktorske študente in mlade doktorje znanosti. Primož Ziherl je bil izmed kar štiriindevetdesetih univerzitetnih profesorjev, ki so bili nominirani za nagrado.

»Presenečen sem, saj sploh nisem vedel, da sem bil nominiran,« je Ziherl povedal včeraj pred podelitvijo. Za nagrado ga je predlagal njegov študent Matej Krajnc, ki je pri njem doktoriral lani. Ziherl in Kranjc raziskujeta na področju fizike mehke snovi, kamor sodi na primer raziskovanje tekočih kristalov ali gumijastih snovi, pa tudi biofizikalnih struktur, kot so koža, celične membrane in telesne strukture pri žuželkah. Danes je Krajnc podoktorski raziskovalec na univerzi Princeton v Združenih državah Amerike, v vmesnem času pa je dobil tudi ponudbo za zaposlitev na Univerzi v Pensilvaniji.

Vir: dnevnik.si