Državno tekmovanje v računalniškem razmišljanju – Bober 2018/19

V so-organizaciji Inštituta za računalništvo je v soboto, 12.1.2019, na FERI poteklo državno tekmovanje v računalniškem razmišljanju – Bober 2018/19. Tekmovalo je 250 osnovnošolcev in srednješolcev uvrščenih iz šolskega tekmovanja, ki se ga je udeležilo več kot 33.500 tekmovalcev.

V okviru dogodka sta bili organizirani tudi predavanji Umetna inteligenca danes: ozadje nekaterih zadnjih dosežkov (izr. prof. dr. Damjan Strnad) in Telekomunikacije: prenos informacij na daljavo (doc. dr. Boštjan Vlaovič).

Bober je mednarodno tekmovanje iz računalniškega razmišljanja, namenjeno osnovnošolcem od tretjega razreda naprej in srednješolcem. Njegov namen je povečati zanimanje učencev za računalništvo. Tekmovalna vprašanja se navezujejo na algoritmično razmišljanje, logično sklepanje in razvoj spretnosti za reševanje problemov. Udeleženci spoznajo, da je razmišljanje in ustvarjalno reševanje problemov zanimivo in zabavno.

Organizator tekmovanja za Slovenijo je ACM Slovenija v sodelovanju z Univerzami v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Šolsko tekmovanje je vsako leto organizirano v novembru. Najboljši tekmovalci se uvrstijo na državno tekmovanje v januarju.

Tekmovanje izvira iz Litve, kjer prvič potekalo leta 2004 v Litvi, od koder prihaja njegova »mati«, prof. Valentina Dagiene. Tri leta kasneje je na njem tekmovalo 50.000 tekmovalcev iz šestih držav. Leta 2008 je sodelovalo že deset držav in 96.000 tekmovalcev, leta 2009 pa enajst držav s 160.000 tekmovalci. V Sloveniji so tekmovanje prvič poskusno izvedli v letu 2010 s 199 udeleženci.

Več o tekmovanju: tekmovanja.acm.si

Vir: feri.um.si