Државно универзитетно првенство во шах

Словенечкиот универзитетен спортски сојуз (SUSA) и Спортскиот сојуз при Универзитетот во Љубљана, во четврток 29.11.2018, организираат Државно универзитетно првенство во шах 2018/19.

Натпреварувањето ќе се земе во предвид како дел од квалификациите за учество на Европското универзитетно првенство во шах 2019, кое ќе се оддржи помеѓу 24.7 и 28.7.2019 година во Будимпешта, Унгарија.

На Државното универзитетно првенство можат да се пријават сите студенти кои имаат студентски статус во студиската година 2018/2019 на која била виша школа или високошколски завод (виши школи, самостојни високошколски заводи, универзитети), дипломци на вишите школи и високошколските програми, кои веќе дипломирале или ќе дипломираат меѓу 1.10.2017 и 29.11.2018 и се во редовен работен однос на вишите школи и на високошколските образовни заводи.

Натпреварувањето ќе започне во 17ч. во Сината училница на Студентскиот кампус. (Пивоварнишка улица 6, Љубљана).

Изведувач на натпреварувањето ќе биде Шаховскиот клуб En Passant, а водител  на натпреварот ќе биде шаховската велемајсторка Ана Сребрнич (031 376 897).

Првенството ќе се одвива во три категории на дисциплината брзопотезен шах:

  1. Студенти натпреварувачи (машки)
  2. Студентки натпреварувачки (женски)
  3. Аматери (за словенечки играчи со оцена 1550 или пониска)

Државното универзитетно првенство ќе се оддржи според правилата на Светскиот шаховски сојуз (FIDE) за брзопотезен шах. Ќе се игра по швајцарски систем: 11 кола, темпото на играње е 3мин. + 2с. на играч, а натпреварот ќе биде оценет за словенечка единствена оцена и за FIDE брзопотезна оцена.

За пријава на Државното универзитетно првенство во шах се исполнува образец на интернет, а рокот за пријава е до 27-ми ноември до 17ч. Дополнителни пријави ќе може да се дадат и на денот на натпреварувањето меѓу 16.30ч. и 16.45ч. на местото на турнирот.

Извор: efnet.si