Edini superračunalnik v državi bo v Mariboru

Mariborski župan Saša Arsenovič se je sešel z ministrom za kulturo Zoranom Pozničem in ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom. Medtem ko je od Pozniča dobil obljubo o sofinanciranju projekta Mariborska knjižnica, je Pikalo izpostavil dve pomembni investiciji v Mariboru v skupni vrednosti kar 55 milijonov evrov.

Proračun za gradnjo knjižnice bo po predhodnih podatkih znašal približno 15 milijonov evrov, je dejal Sasho Arsenovich. Pričakuje se, da se bodo gradbena dela začela leta 2020, potem ko bo izpolnjena vsa potrebna dokumentacija, in dokončana – vse do leta 2022.

Bolj konkreten v številkah je bil minister Pikalo. »Najpomembnejše za nas je, da na Inštitutu informacijskih znanosti gradimo edini superračunalnik v Sloveniji. To bo osmi največji superračunalnik v Evropski uniji in 35. na svetu. To je naša največja infrastrukturna naložba, ki jo imamo na področju znanosti. Vredna je okrog 26 milijonov evrov,« je dejal Pikalo.

Druga investicija, ki se načrtuje v Mariboru, je vredna kar 29 milijonov evrov, nosilec pa bo Univerza v Mariboru. »Gre za projekt univerze v povezovanju z gospodarstvom, znanosti in razvoja. Ta projekt se pospešeno pripravlja, vsebinsko pa gre za nakup raziskovalne opreme, ki je nimata ne Ljubljana ne Gradec. Ta raziskovalna oprema bo v Maribor lahko privabila ključne raziskovalce,« je Pikalo omenil gradnjo znanstvenega centra.

Vir: vecer.com