Ekskurzija v okviru predmeta Javne stavbe

Študenti 1. letnika magistrskega študijskega programa Arhitektura na FGPA UM so si na ekskurziji v Varaždin in Zagreb, ki je potekala maja 2019 v okviru predmeta Javne stavbe, pod vodstvom asist. Nataše Šprah in gostujočega strokovnjaka iz prakse, arh. Roberta Jonatana Loherja, ogledali več javnih stavb.

V Varaždinu je arh. Loher predstavil Športno dvorano Varaždin (Arena Varaždin), ki jo je zasnoval skupaj z arh. Markom Cvjetkom.

V Zagrebu so si študenti najprej ogledali leta 2009 dokončani Muzej sodobne umetnosti. Njegovo zasnovo je predstavil prof. Igor Franić, vodja Studia za arhitekturo, ki je naročilo za arhitekturo muzeja pridobil po zmagi na javnem natečaju leta 1999.

Sledil je ogled večkrat nagrajene leta 2018 zgrajene Ameriške mednarodne šole, po kateri sta ogled vodila dva od štirih avtorjev arhitekture, Vedran Pedišić in Erick Velasco Farrera. Še eden na hrvaškem delujoči arhitekt tujega rodu, Matthias Kulstrunk, je študentom razkazal bazenski kompleks Svetice, dokončan leta 2016.

Ekskurzijo je zaključil z ogled leta 1938 zgrajenega monumentalnega Meštrovićevega paviljona, ki po več zamenjavah programa služi kot razstavišče hrvaškega Društva likovnih umetnikov.

Vir: fgpa.um.si