Ena na ena z Anžetom Šterbencom

Z Anžetom smo se dobili kar v bližnjem lokalu. Je rekel, da mu to »sede«. Super, zakaj pa ne, temperature so pravšnje za hladno Coca-Colo in sproščen klepet. Najprej smo ga prosili, da pove kaj o sebi. Takole je začel: »sem mladi podjetnik, ki uživa v procesu ustvarjanja in grajenja. Ravnokar sem uspešno zaključil prvi letnik na Fakulteti za podjetništvo – Gea College. Trenutno se ukvarjam z ustanovitvijo startup podjetja, ki razvija marketinško software rešitev za velika podjetja z veliko strankami. V podjetju verjamemo, da je prihodnost marketinga usmerjena v ljudi, zato stremimo k bolj učinkovitim in personaliziranim marketinškim tehnikam.«

Photo: Unsplash/Andrew Neel

Dobro, tu je že popolnoma ujel našo pozornost. Vašo, upamo, da tudi.

Ravno ste omenili, da razvijate svoje podjetje. imate s tem že kaj izkušenj od prej?

Imam. V preteklosti sem že imel lastno podjetje – Laurus Customs. Ukvarjali smo se s prodajo športnih copat po naročilu (custom sneakers), ki smo jih uspeli prodati tudi največjima tovrstnima trgovinama v Sloveniji – Sneakers in Tomas Sport. No, potem je partner podjetje zapustil in zgodbo sem zaključil. Super izkušnja, še posebej za moja rosna leta takrat!

Očitno ste namenjeni postati podjetnik. Kje bo Anže Šterbenc čez 10 let?

Zagotovo se vidim kot podjetnik. Vidim se, da zjutraj z veseljem vstanem iz postelje in se lotim dela. Sem finančno popolnoma neodvisen in z žarom in strastjo premagujem poslovne izzive. Poleg tega pa preživljam svoj čas z ljudmi, ki jih imam rad in ob katerih se dobro počutim. No, prej moram pa še zaključiti študij.

Dotakniva se malo študija. Kaj je bilo pomembno pri odločitvi za študij in kaj morda na koncu odločilno?

Najprej sem se vpisal na kombinirani študij programiranja in uprave. Moj moto je bil, še prej, imeti denar in nekako sem ves čas vedel, da želim imeti svoje podjetje. No, tisti študij sem potem hitro opustil, ker me ni zanimal. Po letu premora sem se nato na podlagi zelo dobre izkušnje na informativnem dnevu odločil za študij na GEA College, najbolj me je takrat, se spomnim, prepričal in navdušil doc. dr. Jeraj.

Kateri so največji izzivi pri odločitvah glede prihodnosti med vrstniki?

Kot največjo težavo ali pa izziv bi izpostavil, da večina mladih ne ve, kaj bi sami s sabo po končani srednji šoli. Zakaj je temu tako? Hm, ne vem, morda malo pripomore k temu tudi šolski sistem, še posebej gimnazijski, ki je po mojem mnenju preveč splošno naravnan. Težko potem pri 18-ih letih veš, kaj bi rad postal čez toliko in toliko let. No, seveda ne morem celotne krivde prevaliti na šolstvo, mislim tudi, da smo mladi danes bolj razvajeni. Veliko vrstnikov misli, da bodo vse opravili z levo roko, da bo uspeh prišel kar sam od sebe itd. No, pač tak je moj vtis. Zdi se mi, da nas navdihujejo uspešne zgodbe in bi vsi radi bili na istem, ne zavedamo pa se, da je v večini teh zgodb vloženega ogromno truda. In nam se sanja ne, kako se tega lotiti. Vidimo samo končni uspeh.

Kako pa merite uspeh?

Z denarjem. Pač, če si finančno neodvisen, si svoboden. Uživaš tudi družbeni ugled. No, saj pravim, to je nekako moj vtis, ne želim posploševati. Morda se tudi motim.

Opišite idealno šolo.

Zelo enostaven recept :-). 90% prakse, 10% teorije. Pa ne, da se mi teorija zdi nepomembna, ravno nasprotno. Nujna je. Moramo razumeti osnove, moramo razumeti, v našem primeru, poslovni, marketinški jezik itd. A to pač ni dovolj. Če tega znanja ne moreš nikjer preizkusiti, ga postaviti pred izziv, potem ti kaj dosti ne koristi. In vesel sem, da imamo na GEA College dovolj priložnosti za to. Poleg tega svetovni trendi kažejo na to, da, vsaj v največjih podjetjih, kot so Google, Amazon in podobni, skrbijo za lastne izobraževalne programe, saj točno vedo, katere kompetence bodo njihovi bodoči zaposleni potrebovali. Torej gre za konkretna specifična znanja, ki so takoj uporabna na trgu dela.

Kakšna specifična znanja oz. kompetence bi želeli pridobiti sami?

Zagotovo, kako voditi podjetje. Želim si postati najboljši možen vodja podjetja, takšen, ki bi bil dober zgled sodelavcem. Rad bi se naučil iz svojih (bodočih) sodelavcev iztisniti njihov najboljši potencial. Prav tako bi se rad naučil razumeti finance oziroma računovodstva. To se mi zdi eno od ključnih znanj, če želiš postati dober v poslu.

Lažji prehod mladih iz šolskih klopi v prve službe. Kako bi ga vi omogočili?

Morda bi podjetja še bolj povezal s fakultetami ali drugimi šolami. Podjetja bi se lahko še aktivneje vključila ter mlade navdihnila, obenem pa izobraževalnemu sistemu neposredno sporočala, kakšne kadre potrebujejo oziroma bodo potrebovala. Ob tem bi tudi mladi prišli na okus, kaj pomeni biti del podjetja oziroma kaj v resničnem podjetniškem življenju pomenijo znanja, ki se jih tisti trenutek učijo. Zdaj sicer govorim o podjetništvu, a sem prepričan, da bi to lahko veljalo tudi za druge panoge.

Imate v svetu podjetništva vzornika?

Imam. Gary Vaynerchuk mu je ime.

Zakaj prav on?

Hitro me je pritegnila njegova filozofija glede podjetništva, glede življenja na sploh. Vemo, da je predsednik VaynerX, sodobnega in medijskega in komunikacijskega holdinga ter izvršni direktor oglaševalske agencije VaynerMedia.

Človek, ki ima veliko za povedati in to, kar pove, se me dotakne. Vedno, ko pomislim na svojo prihodnost, mi v glavi odzvanjajo njegove besede, da je najpomembneje, da bom počel nekaj, kar bom imel rad. To me motivira in navdihuje.

Izven podjetniškega sveta pa je name naredil največji vtis košarkar Kobe Bryant. Dejstvo, da je ob vsem zasluženem denarju in uspehu še vedno rad treniral, se boril in ljubil šport do zadnje igralne sekunde.

In med podjetništvom ter športom lahko potegnem veliko vzporednic.

Vir: gea-college.si

Konsultacije specialista

Dobijte besplatne konsultacije


Politika zaštite ličnih podataka