EUTOPIA: Univerza v Ljubljani bo vodila novo evropsko univerzitetno mrežo

V sredo, 12. decembra 2018, je na Univerzi v Ljubljani potekal slavnostni podpis sporazuma o vključitvi v evropsko univerzitetno zvezo EUTOPIA – European University Alliance. To je prvi formalni podpis tovrstnega konzorcijskega sporazuma v EU, katerega koordinator bo Univerza v Ljubljani. Evropsko univerzitetno zvezo EUTOPIA so ustanovile Univerza v Warwicku iz Združenega kraljestva, Univerza Paris Seine in Vrije Universiteit Brussel (VUB). Z današnjim podpisom sta se tej evropski univerzitetni zvezi priključili še dve novi članici – Univerza Pompeu Fabra iz Barcelone in Univerza v Göteborgu.

Nova evropska univerzitetna zveza EUTOPIA je pristop k evropski pobudi Univerze prihodnosti, ki jo je prvi predlagal francoski predsednik Emmanuel Macron.Gre za pomembno vključitev Univerze v Ljubljani v mednarodno zvezo evropskih univerz University of Warwick, University Pompeu Fabra, Paris-Seine University, Gothenburg University, Vrije Universiteit Brussels, ki bodo združile moči za pripravo prijave na razpis Evropske komisije.

Namen razpisa je spodbujanje večje mobilnosti; kakovosti in odličnosti v izobraževanju in raziskavah; krepitev povezav med poučevanjem, raziskavami in inovacijami ter prenosom znanja, s prikazom prednosti večjezičnega učenja, priznavanja kvalifikacij in razvoja skupnih izobraževalnih ter raziskovalnih programov in projektov.

Vir: uni-lj.si