Evropska konferenca o energetskih izzivih prihodnjega desetletja

Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani je med 25. in 28. avgustom 2019 odprla vrata Evropski konferenci o energetskih izzivih prihodnjega desetletja, o katerih je spregovorilo 32 strokovnjakov in predsedujočih na osmih plenarnih zasedanjih. Udeleženci konference so pregovorili o prihodnosti trga z električno energijo, obnovljivih virih energije in vključevanju aktivnih odjemalcev na trg.

Raziskovalci so svoje dosežke predstavili na 49 vzporednih sekcijah, udeležence pa je v ponedeljek, 26. avgusta 2019, na otvoritvi nagovorila ministrica za infrastrukturo, magistrica Alenka Bratušek.

Konferenca je obravnavala tudi pomen pametnih energetskih rešitev, fleksibilnost in združevanje energetskih sektorjev. Omenjene teme je predstavil Markus Graebig, projektni direktor WindNODE konzorcija v Nemčiji. Na konferenci so spregovorili tudi o prihodnosti plina, in sicer plinske infrastrukture v Evropi, vlogi utekočinjenega naftnega plina ter o geopolitičnih vprašanjih plinskega sektorja vključno z odnosi z Rusijo.

Konferenca je načela tudi vprašanja digitalizacije v energetiki: pametne tehnologije in tehnologije skladiščenja energije ter vloga umetne inteligence, masovnih podatkov in tehnologije veriženja blokov v energetiki. Pomemben poudarek so udeleženci namenili energetsko-podnebnim ciljem, potrebnim investicijam za energetsko tranzicijo ter ekonomskim in podnebnim vidikom elektrifikacije v prometu. Eno izmed plenarnih zasedanj je osvetljevalo prihodnji vlogi aktivnih odjemalcev ter energetski revščini in pravičnosti.

Vir: efnet.si