Evropska noč raziskovalcev 2018 je uspešno izpeljana v petih slovenskih krajih

Konzorcijski partnerji Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer so v petek, 28. septembra 2018, organizirali Evropsko noč raziskovacev, ki je pod sloganom »Varni z znanostjo / Safe with Science (SAWE)« potekala v Mariboru, Ljutomeru, Kopru, Izoli in Brežicah ter hkrati tudi v 350 evropskih mestih. Osrednji namen Evropske noči raziskovalcev je popularizirati poklic raziskovalca, znanstvenika in ga približati širši javnosti, zlasti mladim.

Evropska noč raziskovalcev je financirana s strani Evropske komisije, ukrepi Marie Skłodowska-Curie.

Dogajanje v okviru Evropske noči raziskovalcev »Varni z znanostjo / Safe with Science (SAWE)« je potekalo v naslednjih krajih:

  1. Maribor (Europark, Salon uporabnih umetnosti in Center eksperimentov)
  2. Brežice (Gimnazija Brežice)
  3. Ljutomer (Gimnazija Franca Miklošiča in Športno izobraževalni center– ŠIC)
  4. Koper, Izola (Fakulteta za vede o zdravju UP, dvorišče Pretorske palače in rektorata Univerze na Primorskem, Arheološki park Simonov zaliv in stavba Galeb UP FAMNIT)

V letu 2017 se je v 342 mestih Evropske unije in njenih sosednjih deželah aktivnosti Evropske noči raziskovalcev skupno udeležilo 21.850 raziskovalcev in več kot 1 milijon obiskovalcev.

V okviru Evropske noči raziskovalcev letos v Sloveniji sodelujejo trije konzorciji: konzorcij partnerjev: Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (Varni z znanostjo/Safe with Sicence –SAWE), Filozofska fakulteta UL (Humanistika, to si ti!) in konzorcij partnerjev: Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije (Noč ima svojo moč!).

Vir: um.si