Evropska vesoljska agencija vabi k sodelovaju tudi slovenske študente

Slovenija je pridružena članica Evropske vesoljske agencije, ki sodeluje v opcijskih programih razvoja splošnih tehnologij, za opazovanje Zemlje ter znanstvenem programu Prodex. S članstvom države v ESI pa se odpirajo tudi priložnosti za sodelovanje študentov iz Slovenije v projektih, ki jih ESA organizira v sodelovanju z vesoljskimi agencijami držav članic.

Na spodnjih povezavah in v prilogah so informacije o aktualnih programih, v katerih lahko sodelujejo študentje slovenskih univerz:

  1. 1. REXUS/BEXUS, ki je namenjen univerzitetnim študentom s področja naravoslovja in tehnike, ki imajo idejo za znanstveni oz. tehnološki eksperiment z baloni ali raketami. Vsako leto se na dveh izstreljenih raketah in dveh balonih izvaja do 20 eksperimentov, ki so jih predlagale študentske ekipe. Izstrelitev je za izbrane projekte brezplačna. Rok za prijavo projektov je 14. 10. 2019.
Več o tem
  1. 2. HEMERA. HEMERA je raziskovalna infrastruktura, ki jo financira okvirni program Evropske unije Obzorje 2020, ki združuje veliko izhodiščno skupnost na področju raziskovanja troposferskih in stratosferskih balonov, da bi obstoječe balonske zmogljivosti postavili na voljo vsem znanstvenim skupinam v Evropski uniji, Kanadi in pridruženih državah. Komplementarne zmožnosti članov HEMERA na področju balonskih sistemov in operacij bodo nudile enostavne in izboljšane storitve za znanstveno skupnost. Obravnava se široka paleta znanstvenih in tehničnih tem, kot so astronomija, atmosferska fizika in kemija, podnebne raziskave, temeljna fizika, biologija, vesoljske raziskave in tehnologija. Rok za prijavo projektov je 15. decembra 2019.
Več o tem

Vir: feri.um.si