Fabianijeva, Plečnikova in Vurnikova soba v Grand Hotelu Union

Maks Fabiani, Jože Plečnik in Ivan Vurnik veljajo za pionirje slovenske arhitekture. Ker njihova dela lahko najdemo tudi v samem središču Ljubljane, se je v Centru arhitekture Slovenije utrnila ideja, da bi obiskovalcem Ljubljane ponudili tri posebne sobe v Grand Hotelu Union, ki bi bile posvečene njihovemu življenju in delu. Vsaka soba bi tako bila poimenovana po enem izmed arhitektov, vse tri pa bi imele pogled na Miklošičevo cesto, na kateri lahko najdemo dela prav vseh omenjenih arhitektov.

Center arhitekture Slovenije je k sodelovanju pri projektu povabil Fakulteto za dizajn Univerze na Primorskem, Fakulteto za arhitekturo v Mariboru in Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani.

Vsaka fakulteta bo izbrala 6 študentov, iz katerih bo Center arhitekture oblikoval 6 skupin. Posamezno skupino udeležencev projekta bodo sestavljali po trije študenti, vsak iz ene izmed sodelujočih fakultet. Vsaka skupina bo izdelala predlog sobe za vsakega arhitekta – Maksa Fabianijia, Jožeta Plečnika in Ivana Vurnika – tako, da bodo ob zaključku projekta prejeli šest različnih predlogov za vsako posamezno sobo. Center arhitekture Slovenije bo nato izbral najboljšo rešitev za oblikovanje za vsako posamezno sobo.

Projekt se bo odvijal od 14. marca do 7. maja 2018.

Vir: fgpa.um.si, fgpa.um.si