Fermi Masterclass 2019: mednarodna delavnica

V četrtek, 4. aprila 2019, je na Fakulteti za naravoslovje Univerze v Novi Gorici v prostorih v Ajdovščini potekala mednarodna delavnica za srednješolce Fermi Masterclass 2019.

V Sloveniji je delavnico organiziral Center za astrofiziko in kozmologijo UNG v sodelovanju z mednarodno ekipo znanstvenikov Masterclass Nasinega satelita Fermi, ki je bil izstreljen leta 2008 in kroži okoli Zemlje na višini 550 kilometrov. Zaznava visoko-energijsko gama svetlobo, ki prihaja iz vesolja, in s tem omogoča proučevanje najbolj silovitih pojavov v vesolju, od snovi, ki pada v črne luknje, do najmočnejših eksplozij v vesolju.

Tema letošnje delavnice Fermi Masterclass so bile super-masivne črne luknje in najnovejša odkritja na novem, hitro razvijajočem se področju več-glasniške astronomije. Dijaki so v okviru delavnice analizirali podatke neposredno iz Nasinega satelita, poleg tega pa so imeli ob koncu delavnice možnost preko videoklica zastaviti vprašanje Nasinemu znanstveniku.

Istočasno je delavnica potekala tudi v Italiji (na univerzah v Bariju, Perugi, Rimu, Torinu in Trstu) ter v Združenih državah Amerike (Jacksonville).

Источник: facebook.com