Festival, ki krepi in širi strast do znanosti

Ob 25. obletnici Slovenske znanstvene fundacije četrt stoletja slavi tudi Slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo, eden najstarejših tovrstnih v Evropi, ki poskuša znanost čim bolj približati ljudem. Potekal je od torka, 24. septembra 2019, do četrtka, 26. septembra 2019. Festival je obiskalo več kot 2000 obiskovalcev.

V sklopu dogodka je potekal Sejem eksperimentov, kjer so dijaki in študentje predstavili svoje projekte, v torek iz naravoslovja, v sredo pa iz tehniških ved. Prav tako so bila odprta vrata v raziskovalne laboratorije.

Geslo letošnjega festivala je bilo Ko znanost postane moja strast. Festival je med drugim proslavil pomemben dogodek izpred 50 let, prvi pristanek človeške posadke na Mesecu, zato je potekalo veliko predavanj in drugih dogodkov iz astronomije in astronavtike.

Letošnja častna pokroviteljica je zaslužna profesorica dr. Marija Strojnik, mednarodno priznana vodilna znanstvenica na področju infrardeče znanosti in tehnologije, infrardečega daljinskega zaznavanja in vida ter razvoja instrumentov z Raziskovalnega inštituta za optiko v Leonu v Mehiki.

V treh dneh so se tudi zvrstila predavanja s poudarkom na naravoslovnih vedah, predvsem kemiji in biologiji, in iz biotehniških ved, pa tudi s področij sociologije, psihologije, robotike, klasičnih jezikov in antične kulture ter prava.

Vir: delo.si