Финансиска писменост: совети за студенти

Иако паричните средства и нивното користење се разбирливи сами по себе, тоа не е баш така. Во праксата честопати гледаме дека кај некои луѓе парите, како што се вели „им се лизгаат низ прстите“, додека кај други со истите приходи дури им остануваt „во џебот“. Станува збор за финансиска писменост, која кога ќе ја совладате, ќе го заштитите својот буџет од дефицит. Како да се постигне тоа?