Forbes го вклучи словенечкиот старт-ап помеѓу шестте најперспективни на пазарите надвор од Соединетите Американски Држави

Американската издавачка куќа Forbes го вброи старт-апот BlockBird од градот Крањ помеѓу шестте најперспективни старт-апи, успешно функционирајќи надвор од границите на Соединетите Американски Држави. Со помош на својата веб страна, користејќи ги можностите на вештачка интелигенција и блокчејн технологиите, BlockBird има намера во целост да го измени начинот за следење на вестите. Според зборовите на работниците од словенечкиот старт-ап, платформата, која што тие ја разработуваат, ќе им овозможи на корисниците брзо и ефикасно да ги разгледаат сите вести од светот на криптовалутите на едно место, а исто така и да ги оценат истите. На тој начин, младите словенечки претприемачи заедно со колегите од Европа и Азија се стремат со помош на новите технологии да направат преврат во многу традиционални гранки.

Технологијата блокчејн и вештачката интелигенција се збогатуваат со искуство од многуте функционални можности, бидејќи веб страната „учи“ и се прилагодува, соработувајќи со корисникот. Помеѓу другото веб страната му напоменува на корисникот за новостите, кои што се важни за него, му предлага да ги прочита, а исто така го предупредува за можните лажни вести.

Извор: gorenjskiglas.si