Gruzijka Ketevan Neparidze: »V Sloveniji sem pridobila spoznanstva, ki mi bodo pomagala zagnati posel doma«

Prihaja iz mesta Gori v Gruziji. V Slovenijo je prišla pred štirimi leti, ko je začela študirati okoljevarstvene vede.

Ketevan Neparidze o sebi pravi, da je usodno povezana s Slovenijo, saj je prvič na sončno stran alp prišla pomotoma. V Slovenijo sploh ni poslala prošnje, ampak le v Estonijo in na Češko, potem pa je dobila povabilo univerze v Novi Gorici.

Photo: Positiffy

»Sploh se nisem zavedala, da nekje v Sloveniji ob italijanski meji obstaja Univerza v Novi Gorici. Zato rada povem, da Slovenije nisem izbrala jaz, ampak je Slovenija izbrala mene. Pojma namreč nimam, kdo me je našel in izbral za povabilo ampak se s tem ne obremenjujem«, – pravi Ketevan. Prišla je za eno leto, potem pa se je odločila, da bo ostala in diplomirala.

»Po koncu pripravništva v Nemčiji sem iskala možnosti za delo ali nadaljevanje študija v Sloveniji«, – se spominja ona. Na srečo so ji ponudili štipendijo Vlade RS za mednarodno razvojno sodelovanje in zdaj nadaljuje študij na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, na programu IMB. Pravi, da je njen študij naporen, a zelo praktičen, saj opravlja analize za različna podjetja in tako večino časa preživi na fakulteti. Tekoče govori angleško in gruzijsko, s slovenščino se že kar dobro spoprijatelji.

»Še vedno se učim in skušam izboljšati svojo slovenščino, tako govorno kot pisno. Trenutno berem pravljico za otroka. Ne vem, odkod sem jo prinesla, ampak za mojo raven jezika je odlična«.

»Med študijem v Sloveniji študentje opravljajo veliko praktičnega dela in so visoko motivirani za iskanje dela«, – dodaja ona.

Samo eno leto je študirala v Gruziji, na Fakulteti za kmetijstvo, nato pa je odšla v tujino. V Gruziji po njenem mnenju ni težko implementirati načrta, ker so ljudje odprti, med sabo si pomagajo in niso zavistni. Država ima sicer ugodne razmere za razcvet, vendar jih zaenkrat veliko uspešneje izkoriščajo tujci.

»Največja težava je še zmeraj ekonomija. Nimamo velikih podjetij, kot jih imate v Sloveniji, na primer Gorenje, imamo samo mala podjetja in tuje podružnice«, – je dejala Ketevan. Pravi, da Slovenija ima čudovito naravo in odprte ljudi, vseena pa se namerava vrniti domov, da bi s svojimi izkušnjami pomagala pri gospodarskem razvoju države.

»To je razlog, da sem tukaj. Želim pomagati Gruziji, ustvariti svojo lastno podjetje. Nekaj idej že imam in jih poskušam razvijati.V Sloveniji imam odlično priložnost, da spoznam prave ljudi, ki mi bodo tudi pozneje pomagali. Tudi znanje, ki sem ga pridobila, je verjetno zame najboljša izkušnja«.

Viri: facebook.com, val202.rtvslo.si