GZS študente Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani nagradila za razvoj inovativnih živilskih izdelkov

V torek, 12. septembra 2017, je na Gospodarski zbornici Slovenije potekala svečana razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2017, nacionalnega študentskega tekmovanja na področju inovativnosti v živilstvu in razvoju novih živilskih izdelkov. Tekmovanja so se udeležile ekipe vseh vodilnih univerz v Sloveniji. Z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani sta se tekmovanja udeležil dve ekipi ter zasedli prvo in drugo mesto. Zmagovalna ekipa študentov bo Slovenijo zastopala na evropskem tekmovanju ECOTROPHELIA EUROPE 2017, ki bo letos potekalo novembra v času sejma Food Matters Live v Londonu.

Najboljše je bil ocenjen izdelek »On my whey«, ki so ga pod mentorstvom izr. prof. dr. Aleša Kuharja razvili Sabina Vrecl, Neža Miklavič, Gregor Sok, Nina Ogorevc in Lea Prelovšek. Izdelek »On my whey« je zdrav in ekološki probiotični sadno-mlečni izdelek na osnovi sirotke, obogaten s prosom, obe sestavini sta iz ekoloških sestavin višje kakovosti. Vodja projekta Sabina Vrecl je povedala: »Naša glavna usmeritev je bila razviti izdelek iz stranskih produktov, torej iz ekološke sirotke, ki smo jo obogatili s prosom in dodali sadje, vse sestavine so iz Slovenije. Nato smo kar nekaj časa poskušali, da smo dobili optimalno sestavo okusov.«

Kot drugi je bil ocenjen izdelek »β-gut«, ki so ga pod mentorstvom prof. dr. Blaža Cigić razvili Anže Slukan, Leja Prezelj, Sašo Rupnik, Maša Zalar in Veronika Štampfl. Izdelek »β-gut« je izdelek nove generacije brez maščob in soli z visokim deležem prehranskih vlaknin (36 %), ki znižujejo energijsko vrednost živila ter hkrati pozitivno vplivajo na črevesno mikrobioto in dokazano regulirajo nivo holesterola v krvi.

Vir: uni-lj.si