Intervju z Urošem Sonjakom, direktorjem Višje strokovne šole Velenje

»Naš učni program je zasnovan  tako, da vključuje kar 40% prakse. To pomeni, da si naši študenti že tako rekoč med študijem najdejo zaposlitev« – je dejal Uroš Sonjak, direktor Višje strokovne šole, ki deluje v sklopu Šolskega centra Velenje.

Photo: © Višje strokovne šole Velenje

Photo: © Višje strokovne šole Velenje

Omenjena šola je pričela s svojim delovanjem v študijskem letu 1996/97 z enim samim študijskim programom – Elektroniko. Danes šola izvaja 6 različnih programov: Elektronika, Geotehnologija in rudarstvo, Gostinstvo in turizem, Informatika, Mehatronika ter Varstvo okolja in komunala. Sonjak je dejal, da so z izbiro omenjenih študijskih programov želeli iti v korak s časom in poskrbeti, da poklici, za katere izobražujejo svoje študente, dejansko ustrezajo trenutni ponudbi in povpraševanju na trgu dela.

Višjo strokovno šolo Velenje trenutno obiskuje 15 študentov iz držav Zahodnega Balkana, od tega največ iz Srbije ter Bosne in Hercegovine.

– Nam lahko zaupate, kaj vaša ustanova lahko ponudi študentom iz držav Zahodnega Balkana?

– Nudimo jim izredno privlačne študijske programe, ki jih bodo pripravili na poklice, ki so na evropskem trgu dela trenutno najbolj iskani. Študentom se znanje podaja neposredno, vključeni pa so tudi v sodobne poslovne trende, saj večina naših predavateljev prihaja iz podjetij, ki so vodilna na svojih področjih.

– Zakaj bi se študenti iz držav Zahodnega Balkana odločili ravno za študij na vaši ustanovi?

– Menim, da se del odgovora nahaja kar v odgovoru na prejšnje vprašanje, poleg tega pa bi želel poudariti še, da nas je izredno močna konkurenca spodbudila k razvoju zelo kakovostnih študijskih programov. Na eni strani imamo namreč Celje (ki je tretje največje mesto v Sloveniji), na drugi strani pa izjemno razvito avstrijsko pokrajino Koroško. Edini način, da ostanemo konkurenčni v tako močnem okolju, pa je nenehno vzdrževanje kakovosti. Ta se odraža tako v naši opremi in prostorih šole, pri našem pedagoškem osebju in pa tudi na dejstvu, da imajo naši diplomanti veliko možnost zaposlitve. Dodal pa bi še nekaj, kar je po mojem mnenju zelo pomembno: Slovenija je študentom iz slovanskih držav kulturno blizu, zato se tukaj počutijo kot doma.

– Omenili ste tudi možnost zaposlitve. Lahko o tem poveste kaj več?

– Naš učni načrt je zasnovan tako, da vključuje do 40% prakse, kar pomeni, da študenti že tako rekoč med študijem najdejo zaposlitev.

– In kako dolgo traja študij?

– Vsi naši študijski programi trajajo 2 leti.

– Kateri pa je najpopularnejši študijski program na vaši ustanovi?

– Vsekakor program Informatika, kjer vsako leto razpisujemo tudi največje število mest. Vendar pa je po drugi strani s strani kadrovskih služb podjetij največ povpraševanja po študentih programov Elektronika in Mehatronika.

– Lahko bodočim študentom na kratko pojasnite, kaj točno sploh je »mehatronika«?

– Mehatronika je kombinacija informatike, elektronike in strojništva. Vsak robot v proizvodnji ima namreč strojne dele, elektronske komponenete in informacijsko podporo. Zelo težko je dobro delati v proizvodnji, če imamo znanje iz samo ene od naštetih področij, saj druga drugo dopolnjujejo. In ravno zaradi tega obstaja program Mehatronika, ki združuje vsa tri področja.

– V katerem jeziku pa programe izvajate?

– V slovenščini.

– Ali na vaši šoli morda izvajate tečaje slovenščine?

– Da, izvajamo. Na voljo imamo ure slovenščine, katerim se zainteresirani lahko kadarkoli pridružijo. Na tem mestu bi želel tudi poudariti, da do tega trenutka pri nobenem od študentov iz balkanskih držav jezik predavanj ni predstavljal ovire za študij.

– Kje ponavadi med študijskim letom stanujejo študenti?

– Večina naših študentov stanuje v mestnem študentskem domu. Cena sobe, ki ima tudi kuhinjo in kopalnico, se giblje od 100 € do 150 € – odvisno od tega, koliko študentov si sobo deli. Študenti lahko seveda tudi najamejo stanovanje, vendar pa je cena v tem primeru višja, čeprav je v primerjavi s cenami v Ljubljani še vedno ugodna. Prav tako bi želel omeniti, da je mestni prevoz v Velenju za študente brezplačen.

– Lahko poveste, koliko približno stane šolnina za študente iz držav Zahodnega Balkana?

– Reden študij je brezplačen za tiste študente, ki prihajajo iz držav, s katerimi ima Slovenija podpisan veljaven bilateralni sporazum o brezplačnem izobraževanju. To so Makedonija, Črna Gora in Srbija. S Srbijo se sporazum sicer izteče v naslednjem letu, vendar upamo, da bo podaljšan. Sporazum z Bosno in Hercegovino pa se je iztekel v tem študijskem letu, tako bodo z naslednjim študijskim letom študenti iz Bosne in Hercegovine za 2-letni študij na naši šoli morali plačati 3600 € šolnine. Tudi glede sporazuma z Bosno in Hercegovino upamo, da bo v prihodnosti prišlo do ponovnega podpisa pogodbe o sodelovanju. Študentom, ki prihajajo iz Hrvaške, študija na naši ustanovi ni potrebno plačati, saj je Hrvaška članica Evropske unije.

–  In kako bi ocenili vaše dosedanje sodelovanje s podjetjem 2TM?

– Kot izrazito korektno in profesionalno. Upam, da bo naše sodelovanje prineslo obilo uspehov.

– Kaj bi rekli študentom iz področja Zahodnega Balkana, ki si želijo študirati na vaši izobraževalni ustanovi?

– Dobrodošli! Pri nas se boste počutili kot doma!

Za več informacij o študiju na ŠC Velenje nam lahko pišete na naslov studiraj@2tm.si.