Izjemni uspehi mladih na mednarodnih tekmovanjih iz znanj

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič je 19. decembra v prostorih ministrstva sprejela dijakinje in dijake, študentke in študente ter njihove mentorice in mentorje, ki so v minulem letu dosegli vidne rezultate na mednarodnih tekmovanjih iz znanj. Takšnih je bilo 147, z njimi je sodelovalo 83 mentoric in mentorjev.

Čestitala jim je za odlične uvrstitve. Njihovim mentoricam in mentorjem ter organizatorjem tekmovanj pa se zahvalila za odlično delo in za trud, ki ga vlagajo v to, da lahko mladi svoje znanje merijo z vrstniki po svetu.

Mladi z vidnimi rezultati so sodelovali na tekmovanjih z najrazličnejših področij. Naj naštejemo le nekatere. Na Cybathlonu, svetovnem prvenstvu oseb z gibalnimi motnjami  v Zürichu, je ekipa študentov Fakultete za elektrotehniko zasedla tretje mesto v kategoriji robotskih invalidskih vozičkov. Na tekmovanju v evropskem pravu v Luksemburgu je skupina študentk ljubljanske pravne fakultete osvojila prvo mesto. Študentje Akademije za likovno umetnost so vidne uvrstitve dosegli na tekmovanju v industrijskem oblikovanju v Hannovru, na mednarodni razstavi stekla na Danskem ter na mednarodnem tekmovanju v kategoriji znanstvene ilustracije. Študent Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo je srebrno medaljo osvojil  na mednarodni kemijski olimpijadi. Študent Fakultete za računalništvo in informatiko je prvo mesto zasedel na tekmovanju Painter by Numbers. Skupina študentov Fakultete za družbene vede je s projektom Think Again-premisli zmagala na regionalnem tekmovanju Challenging extremism v Hamburgu. Razvili so algoritem za ocenjevanje stopnje strahu v medijskih besedilih. Znova so bili izvrstni študentje več fakultet UL, ki so znanje združili za tekmovanje študentskih projektov iz sintezne biologije  IgEM 2016. Projekt so poimenovali Sonicell in osvojili prvo mesto na področju Temeljni napredek.

Študentje mariborske fakultete za strojništvo že nekaj let sodelujejo v mednarodnem projektu Formula Študent. Cilj ekipe je vsako leto na novo konstruirati dirkalnik, s katerim se pomerijo na tekmovanjih po Evropi. Študentka mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko je zasedla kot prva ženska prvo mesto v tekmovanju študentskih znanstvenih člankov v okviru 25. mednarodne Elektrotehniške in računalniške konference ERK 2016. Ekipa študentov mariborske pravne fakultete je osvojila naziv Best University Delegation na mednarodnem tekmovanju MUNLawS.

Študentje s Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije so odlične uvrstitve dosegli na Mednarodnem matematičnem tekmovanju za univerzitetne študente, pa na International Space Apps Challenge 2016.

Izjemno uspešni so bili mladi na evropskem tekmovanju v poklicnih spretnostih Euroskills na Švedskem.  Deset slovenskih tekmovalcev se je potegovalo za naslove v 9 panogah: aranžerstvo, cvetličarstvo, informatika, kamnoseštvo, pohištveno mizarstvo, stavbno mizarstvo, slikopleskarstvo, kuharstvo in strežba. V kategoriji kamnoseštvo je tekmovalec osvojil srebrno medaljo, v kategorijah informatika in stavbo mizarstvo pa so tekmovalci osvojili medalje za odličnost.

Mladi so tekmovali in odlične rezultate dosegali na številnih drugih tekmovanjih: matematični olimpijadi, fizikalni, geografski, na Mednarodni naravoslovni olimpijadi, na tekmovanju mladih znanstvenikov, na Olimpijadi znanosti in umetnosti, Mednarodni lingvistični olimpijadi, na Mednarodni računalniški olimpijadi, na Mednarodni biološki olimpijadi, na Mednarodni kemijski olimpijadi in številnih drugih mednarodnih tekmovanjih. Dijakinje in dijaki, ki so tekmovali, so iz vseh koncev Slovenije.

Vir: mizs.gov.si