»Jabolko navdiha« dr. Tanji Petrushevski in doc. dr. Gabrijeli Zaharijaš

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v ponedeljek, 25. februarja 2019, na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil »Jabolko navdiha« sodelavkama Univerze v Novi Gorici dr. Tanji Petrushevski za odkritje prve supernove, pri kateri je nastala tesna dvojna nevtronska zvezda, in doc. dr. Gabrijeli Zaharijaš za raziskave zunajgalaktične svetlobe ozadja s satelitom Fermi.

Prejemnici priznanja »Jabolko navdiha« dr. Tanja Petrushevska in doc. dr. Gabrijela Zaharijaš svoje znanje prenašata na nove generacije študentov astrofizike Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici, ki so jima danes tudi osebno čestitali.

Docentka doktorica Zaharijaš s sodelavci Univerze v Novi Gorici dosega izjemne znanstvene rezultate, sodeluje pa tudi pri drznem projektu načrtovanja in izgradnje novega observatorija za gama astronomijo, ki je prednostni projekt Evropskega strateškega foruma za raziskovalne infrastrukture.

Tanja Petrushevska skupaj z drugimi raziskovalci Univerze v Novi Gorici sodeluje pri najbolj izjemnih svetovnih projektih, na primer pri izgradnji velikega sinoptičnega pregledovalnega teleskopa v Čilu, ki bo z velikanskim zrcalom lahko v nekaj nočeh posnel celotno nebo ter iskal nove in doslej še neprepoznane izvore svetlobe na nebu.

Viri: ung.si, facebook.com