Kick-off meeting Erasmus+ projekta »Embracing Modular Innovation in Construction – Getting Education Modernised«

V Glasgowu na Škotskem je na City of Glasgow College potekalo prvo srečanje Erasmus+ projekta v okviru katerega pripravljajo nove študijske vsebine s področja alternativnih metod grajenja v gradbeništvu.

Namen projekta je posodobitev izvajanja izpopolnjenega in modularnega (OSM) gradbenega naprednega poklicnega izobraževanja in usposabljanja (AVET). V ta namen razvije inovativen model usposabljanja in kompetenčni okvir za izmenjavo najboljših praks in pristopov ter za doseganje skupnega merjenja in standardizacije izobraževanja učiteljev. Poudarek bo na digitalizaciji ključnih procesov in ključnih dnevnih načrtov, vključno z dekarbonizacijsko dejavnostjo, izboljšanjem učinkovitosti energije in virov, varnosti na delovnem mestu in diverzifikacijo delovne sile.

Skupni proračun projekta znaša 312.936,00 EUR. Projekt poteka vse do februarja 2022. Partnerji projekta: City of Glasgow College (Združeno kraljestvo); Višja Strokovna šola Academia Maribor (Slovenija); CPU Center za Poslovno Usposabljanje (Slovenija); Landesberufsschule Pinkafeld (Avstrija); European Institute for Innovation-Technology (Nemčija); Holzbau Baden-Württemberg Bildungszentrum (Nemčija); CIFP Construccion Bizkaia (Španija); Construction Scotland Innovation Centre (Združeno kraljestvo).

Vlaganje v nadnacionalno mrežo strokovnjakov na tem področju predstavlja priložnost za pospešen vseevropski odziv na potrebe gradbeništva po izobrazbi in strokovnih znanjih. Določeni so naslednji cilji projekta: i) razvoj inovativnega modela usposabljanja in kompetenc, ki temelji na predhodnem pregledu pokrajine EU pri gradnji OSM; ii) vključiti približno 2000 posameznih učencev; iii) zagotoviti odprte spletne izobraževalne vire (ki jih sooblikovali in sooblikovali partnerji) za podporo strokovnjakom AVET, vključno s skupnimi učitelji in vebinari, ki so na voljo v jezikih zastopanih partnerskih držav; iv) povečati ozaveščenost o sprejemanju praks gradnje OSM, zlasti med MSP in mikro podjetji.

Vir: academia.si