Кина извезуваше медицински потрошен материјал во вредност од скоро 1,5 милијарди американски долари за борба против COVID-19

Во периодот од 1 март до 4 април 2020 година, Кина инвестираше 10,2 милијарди јуани (1,43 милијарди американски долари) за извоз на медицински производи за борба против коронавирусот во повеќе држави. Ова го објави кинеската публикација Global Times на 5 април, повикувајќи се на официјален претставник на Главната царинска управа на Кина.

Поточно, Кина извезуваше 3,86 милијарди медицински маски во вредност од 7,72 милијарди јуани (109,6 милиони американски долари); 37,52 милиони заштитни костуми во вредност од 910 милиони јуани (128,3 милиони долари); 2,41 милиони инфрацрвени сензори за температура за 331 милиони јуани (46,6 милиони американски долари); 16.000 вентилатори за 310 милиони јуани (43,7 милиони долари).

Извор: warandpeace.ru