Koprska podružnica ugledne moskovske univerze je prva v EU-ju

V Kopru so slovesno odprli podružnico Moskovske državne univerze Lomonosov. Gre za prvo podružnico znamenite univerze v Evropski uniji.

Moskovska univerza že ima nekaj podružnic – predvsem v državah nekdanje Sovjetske zveze, pa tudi na Kitajskem in v Iranu. Povsod uživa velik ugled, po zaposljivosti diplomantov se uvršča na tretje mesto, za Stanfordom in Oxfordom.

Na slavnostni akademiji in ob zvokih himn obeh univerz so tako danes predstavniki Univerze na Primorskem in moskovske univerze podpisali ustanovni akt. V Kopru je predviden izobraževalni program s področja ekonomije in financ. Obe univerzi si seveda želita še več študentov – ti kadri se bodo lahko zaposlovali v ruskih podjetjih v EU-ju in v evropskih podjetjih v Rusiji.

Študij je že zaživel, v program je že vpisanih nekaj študentov, prav tako v Moskvi – prihodnje leto bo možnost tudi za izmenjavo. Letna šolnina znaša 7000 evrov, ampak v Kopru zagotavljajo, da bo skupni gospodarski sklad zagotavljal štipendiranje študentov.

Zunanji minister Karl Erjavec je ob robu današnje akademije izrazil zadovoljstvo, da so kljub težavam na poti vendarle uspeli uresničiti projekt skupne univerze. Karl Erjavec je spomnil, da je Rusija pomemben gospodarski partner, pri čemer je Sloveniji v prvi polovici leta uspelo povečali gospodarsko sodelovanje s to državo za 26 odstotkov. Zunanji minister je ob tem izrazil prepričanje, da bodo izmenjave med profesorji in študenti dale še dodaten zagon gospodarskemu sodelovanju z Rusko federacijo.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti pa je izpostavil, da v današnjem svetu zgolj kupoprodajni odnosi niso dovolj. Dolgoročna partnerstva med podjetji morajo temeljiti na skupnem razvoju, inovativnosti in tudi na skupnem vstopu na tretje trge. Prepričan je, da bo sodelovanje med univerzama prispevalo tudi k dodani vrednosti gospodarskih odnosov med državama.

Viri: rtvslo.sisi.rbth