Kristalni mikrofon 2019

Zunanji sodelavec, mag. Dušan Tomažič, ki na UM FERI sodeluje pri predmetu Nastopanje v medijih na študijskem programu Medijske komunikacije, je za svoje delo na področju radijskega in televizijskega napovedovanja prejel najprestižnejšo nacionalno nagrado za dolgoletne dosežke na napovedovalskem področju – kristalni mikrofon.

Kristalni mikrofon vse od leta 2001 podeljuje Društvo poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev Slovenije. Člane društva združuje zavezanost najvišji vrednoti – negovanju vrhunske ravni slovenskega govorjenega jezika. Kristalni mikrofon se podeljuje posamezniku za vrhunske umetniške (napovedovalske in voditeljske) dosežke, s katerimi je bil poudarjen poklic napovedovalca in vrhunskega interpreta slovenskih (italijanskih in madžarskih) besedil, nagrada Ane Mlakar pa najobetavnejšemu mlademu napovedovalcu.

Dušan Tomažič je eden najbolj prepoznavnih glasov med slovenskimi napovedovalci. Na to poklicno pot je pred dobrimi tremi desetletji stopil na Radiu Maribor, kjer je s svojim glasom in napovedovalskim znanjem poslej pomembno sooblikoval številne oddaje in program v celoti. Sodeloval je tudi pri mnogih vsebinah in projektih, povezanih z nacionalnim radiem. Pozneje je radio zamenjal za televizijo, prav tako v Mariboru. Tudi tam je s svojim glasom pustil pomemben pečat zlasti kot interpret številnih dokumentarnih filmov.

Njegov prepoznavni govor odlikujeta odlična zborna izreka ter poglobljena, premišljena in dovršena interpretacija raznovrstnih besedil. V njem se zrcalita nagrajenčeva široka razgledanost in kultiviranost, obenem pa ravno pravšnja mera izvirnega pristopa in ustvarjalnosti, saj navkljub mojstrskemu obvladovanju bralske obrti nikoli ne zdrsne v suhoparno rutino. Njegov glas poslušalci prepoznavajo kot prijetno domač, a kljub temu prodoren, njegovo interpretacijo kot dovršeno in natančno, a vseeno s pridihom osebnega.

Dušan Tomažič je znan kot mentor, ki je vzgojil številne radijske in televizijske govorce. Prav njemu gre tudi zasluga, da je po letih mirovanja ponovno obudil Društvo poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev Slovenije.

Vir: feri.um.si