Letos so vpisali že 24. generacijo študentov: intervju z Majo Peharc, vodjo Mednarodne pisarne in Kariernega centra na GEA College

GEA College je v slovenskem izobraževalnem prostoru prisotna že vrsto let, letos pa so ponosno vpisali že 24. generacijo študentk in študentov. »Naše poslanstvo je, da ponujamo praktično usmerjene študijske programe, ki diplomantom olajšajo pot do poklica oziroma se, če ga že imajo, dodatno izobrazijo in naredijo korak naprej v karieri,« pojasnjuje naša sogovornica Maja Peharc, vodja Mednarodne pisarne in Kariernega centra na GEA College.

Photo: Majo Peharc, vodjo Mednarodne pisarne in Kariernega centra na GEA College

Koliko študentov študira pri vas in koliko je med njimi tujih študentov?

– Na GEA College – obeh institucijah skupaj, se pravi Fakulteta za podjetništvo in Center višjih šol – študira okoli 500 študentov. Od tega je vsako leto 20-30 Erasmus+ študentov, ki pridejo na študijsko izmenjavo za en semester, ter okoli 10 tujih študentov, ki redno študirajo na GEA College.

– Od kod vse prihajajo tuji študentje?

– Erasmus+ študentje prihajajo iz držav Evropske unije, kot so Nemčija, Francija, Portugalska, Slovaška, pa tudi iz Turčije (sodeluje v programu Erasmus+), ostali tuji študentje pa prihajajo iz Rusije, Ukrajine ter držav bivše Jugoslavije.

– Na katere programe se tuji študentje najbolj vpisujejo? Kateri so najbolj priljubljeni pri slovenskih študentih?

– Naš paradni konj, če se lahko tako izrazim, je triletni dodiplomski program Podjetništvo. Študentje, tako domači kot tisti iz regije (držav nekdanje Jugoslavije), se nanj vpisujejo z željo pridobiti praktična znanja iz podjetništva, ki jim omogočijo hiter vstop na trg dela oziroma ustanovitev lastnega podjetja oziroma prevzem vodenja domačega podjetja. V teh državah kot tudi globalno je družinsko podjetništvo glavni predstavnik gospodarstva. V Sloveniji je namreč kar 82 odstotkov podjetij v družinski lasti.

Ni pa študij primeren samo za tiste, ki so zaposleni v svojih podjetjih. Mi želimo širiti podjetniško miselnost, ki je odlično orodje ali vodilo tudi za vse, ki želijo nekoč prevzeti vodenje podjetij vseh velikosti.

Praktično usmerjenost smo seveda želeli prenesti na vse ostale programe in mislim, da nam je to dobro uspelo. Študentje iz tujine največ zanimanja pokažejo za programa Gostinstvo in turizem ter Poslovna informatika. Sicer pa vsako leto opažamo in beležimo porast zanimanja za vseh 13 študijskih programov. Veseli nas, da je lokacija velik dejavnik pri večjem interesu, saj je Slovenija varna država z odlično geo-lokacijsko pozicijo, omogoča odlično razmerje med profesionalnim in zasebnim življenjem (work-life balance), je finančno relativno dostopna in je poznana po kakovosti višje in visokošolskega sistema oziroma programov.

– Kakšna je vaša strategija glede pridobivanja tujih študentov?

– Želimo si pritegniti študente, ki iščejo in potrebujejo kakovostna praktična znanja ter so proaktivni. Da bi lažje prišli do njih, snujemo sodelovanje s partnerskimi organizacijami (agentske mreže), ki poznajo in cenijo prednosti GEA College.

Do sedaj smo se osredotočali predvsem na države bivše Jugoslavije. Prepričani pa smo, da je napočil čas, da pritegnemo študente iz vzhodnejših držav, ki jim je Slovenija lahko blizu tudi po kulturi, jeziku in življenjskemu slogu. Skladno s tem smo zasnovali strategijo internacionalizacije, ki vključuje našo prisotnost na mednarodnih sejmih za agente kot tudi študente. Izjemno pomembno je tudi povezovanje s sorodnimi in podobno mislečimi šolami po svetu, s katerimi si želimo ustvarjati skupne programe in tako postati še zanimivejši za mednarodne študente.

Pomembno nam je, da nas tuji študentje prepoznajo zaradi naše kvalitete in znanja, ki ga bodo pridobili, zato veliko vlagamo tudi v kakovost poučevanja. To je tisto, kar v končni meri prepriča vsakogar – pa naj bo domač ali tuj študent.

– Kaj bi svetovali bodočim študentom?

– Mogoče malo naivno, ampak študirajo naj nekaj, kar si želijo in to tam, kjer se počutijo najbolj doma. Študiraš lahko tudi na Oxfordu, ampak če se tam ne počutiš zares doma, ne bo od študija nič. Študij na GEA College je med slovenskimi študenti popularen tudi zato, ker študentje pri nas niso samo številke, pač pa posamezniki, ki jih spremljamo na njihovi (poslovni) življenjski poti. Enako velja za naše tuje študente.

Avtor: Špela Zupan Štampohar