Magistrski študenti FT UM oblikujejo turistični razvoj krajev na Hrvaškem

Študenti magistrskega programa Turizem Fakultete za turizem Univerze v Mariboru so pripravili vizijo in načrt turističnega razvoja krajev občine Čabar v Gorskem kotarju na Hrvaškem. S svojim delom sodelujejo v projektu, ki sta ga pripravila Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS ter Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

S projektom želijo tamkajšnje prebivalce občine vzpodbuditi k razvoju odgovornega in trajnostnega turizma, za katerega so študenti svoje ideje prispevali v raziskovalnih nalogah. Njihovo delo je potekalo od oktobra 2018 naprej, ko so prvič obiskali Gorski kotar in si na dvodnevnih terenskih vajah ogledali lokalne znamenitosti, spoznali domačo kulinariko in gostoljubne domačine.

Po analizi in pripravi načrtov so ponovno odšli v Prezid in v petek, 18. 1. 2019, predstavili svoje ideje domačinom ter predstavnikom lokalne skupnosti, ministrstva in urada. Dogodek se je nadaljeval s predstavitvijo koncepta pametnih vasi, kjer je kot osrednji govornik nastopil evropski poslanec Franc Bogovič.

Študenti bodo svoje delo zbrali v obliki zbornika ter izdali knjigo.

Vir: ft.um.si