Maribor privlačen za tuje študente

Vedno več tujih študentov se odloči za mednarodno izmenjavo na Univerzi v Mariboru.

Z današnjim dnem se začenja novo študijsko leto. S tem pa na Univerzo v Mariboru prihajajo tudi številni tuji študenti v okviru mednarodnih izmenjav Erasmus+. V Mariboru bo tako v zimskem semestru študiralo 430 tujih študentov.

Tujih študentov vsako leto več

Število tujih študentov, ki prihajajo na mednarodno izmenjavo na mariborsko univerzo, se iz leta v leto povečuje.

»Upamo, da je to zato, ker so jim všeč naši študijski programi, ker jim je všeč, kar jim ponujamo,« je na današnjem sprejemu za tuje študente pojasnila Eva Škruba, koordinatorica programa Erasmus na mariborski univerzi.

Največ Špancev

Tako kot prejšnja leta na mariborsko univerzo tudi letos prihaja največ Špancev, sledijo jim Poljaki, Turki, Francozi, Portugalci, Čehi in Slovaki. Kot je za STA povedal eden od španskih študentov predšolske vzgoje, se je za prihod na mariborsko univerzo odločil na priporočilo prijatelja, ki je bil tu pred dvema letoma »in se je zelo dobro imel«. Študentko arhitekture iz Ukrajine pa so privabili predvsem relativno nizki stroški študija in bivanja v Sloveniji.

Slovenija je ena redkih držav, kjer je število prihajajočih študentov v okviru mednarodnih izmenjav višje od števila odhajajočih.

Tudi študenti iz Kitajske

Na mariborski univerzi bo študirala tudi skupina študentov iz Kitajske. Študentko britanske literature je k prihodu v Maribor spodbudilo nedavno sklenjeno sodelovanje med mariborsko občino in njenim mestom Hangzhou. »Slišala sem, da je mariborska univerza druga največja v državi, zato sem se odločila, da pridem sem,« je dejala.

Največ, 142, tujih študentov prihaja na Ekonomsko-poslovno fakulteto (EPF). Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) bo gostila 55 tujih študentov, Filozofska fakulteta pa 49.

Vir: mariborinfo.com