Маribor

Drugo največje mesto v Sloveniji leži v severovzhodnem delu države, ob vznožju Pohorja, na bregovih reke Drave. Je središče zgodovinskega območja Spodnje Štajerske.

Glavne turistične znamenitosti v Mariboru so gotska katedrala Janeza Krstnika (12. stoletje), stavba občine zgrajene v renesančnem slogu in mariborski grad iz 15. stoletja. Na glavnem trgu so zgradbe v baročnem slogu. To so cerkev sv. Alojzija, mestna hiša in kip Device Marije.

V Mariboru je najstarejša Stara trta v Evropi, stara je več kot 400 let. Znamenita vinska Hiša stare trte se nahaja na Vojašniški ulici. Po obnovi so v hiši odprli muzej, kjer razstave pripovedujejo o zgodovini vinarstva v Sloveniji. Najstarejša trta je vključena v Guinnessovo knjigo rekordov. Letno vinska trta še vedno rodi in iz njenega grozdja letno pridobijo približno 100 steklenic edinstvenega okusnega vina. Celotno zbirko podarijo pomembnežem in vodilnim tujim državnikom, sama trta pa je pod državnim varstvom.

Photo:

V tem mestu je druga največja univerza v Sloveniji, Univerza v Mariboru. Prva Visoka ekonomska in komercialna šola je bila ustanovljena leta 1959. Univerza je dobila svoj status leta 1975. Trenutno Univerza združuje 17 fakultet, obiskuje jo približno 15 tisoč študentov in zaposluje 1.800 profesorjev, raziskovalcev ter drugega kadra.

Celo nekateri znani Slovenci so študirali na Univerzi v Mariboru – na primer politiki Ljudmila Novak, Radovan Žerjav in Andreja Katič, bivši župan Maribora Franc Kangler, pokojni slovenski predsednik Janez Drnovšek ter najboljša slovenska smučarka Tina Maze.

Le 7 km iz Maribora so pobočja Pohorja. Pozimi pohorska pobočja običajno pokriva obilna snežna odeja. Razvita infrastruktura, varna gorska pobočja in dobre podnebne razmere prispevajo k dejstvu, da prav tu vsako leto organizirajo ˝Zlato lisico˝, žensko svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Zaradi tega je mesto dobilo status alpskega letovišča. Skupna dolžina opremljenih smučarskih prog je 64 km.

Maribor privlači turiste tudi zaradi termalnih izvirov. Prav tu deluje eden najboljših termalnih kompleksov v Sloveniji, opremljen z bazeni, sodobno diagnostično opremo, raznimi savnami in turškimi kopelmi.

Vir: fb.ru