Med zmagovalci študentskega ustvarjalnega Hackathona tudi študent Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru

V dneh med 17. in 20. julijem 2017 je v okviru mednarodnega evropskega projekta MAHEPA v Ajdovščini potekal tri dnevni Aircraft Design Hackathon, kjer se je 20 študentov iz 7 držav potegovalo za vabljivo nagrado: trimesečno plačano prakso v podjetju Pipistrel Ajdovščina d.o.o.

Po treh dneh napornega ustvarjalnega maratona je 5 skupin študentov predstavilo svoje ideje in koncepte pri razvoju letal opremljenih s hibridno električnimi pogoni. Izzivi s katerimi so se soočili študentje so bili veliki, a skupine so dokazale, da s skupinskim delom in raznolikim znanjem lahko ustvarijo nove in dobre ideje.

Kot najboljša skupina po izboru strokovne komisije, je bila izbrana skupina študentov iz Tehniške Univerze v Delftu (Nizozemska), Politehniške Univerze v Milanu (Italija), Univerze Oslo in Akershus (Norveška) ter Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru (Slovenija). Študent Fakultete za strojništvo, Vasja Plesec, je tako eden izmed članov ekipe, ki si je s svojim predlogom inovativne konfiguracije hibridno-električnega letala ter odlično predstavitvijo ekonomskih in tehniških vidikov, priborila trimesečno plačano prakso v podjetju Pipistrel Ajdovščina d.o.o.

V okviru Hackathona so študentje  imeli priložnosti pridobiti novo znanje in veščine in tudi nove prijateljske vezi. Vsekakor je tudi projekt MAHEPA zaradi njih obogaten z novimi in svežimi perspektivami za razvoj hibridno-električnih letal in novih letalskih storitev. Torej kljub izboru zgolj ene zmagovalne ekipe, lahko rečemo, da so vsi udeleženci hackathona, tako študentje kot projektni partnerji, zmagovalci, saj so imeli priložnosti ustvarjati novo prihodnost potovanja z hibridno-električnimi letali. To je vsekakor izkušnja, ki je že sama po sebi velika nagrada.

Projekt MAHEPA je prejel sredstva iz raziskovalnega in inovacijskega programa Evropske unije Obzorje 2020 v skladu s pogodbo št. 723368. Projekt vodi slovenski proizvajalec letal Pipistrel, sodelujejo pa še: Univerza v Mariboru, Compact Dynamics, DLR, Univerza v Ulm, H2Fly, Politecnico di Milano in TU Delft. Cilji projekta sledijo evropskim okoljskim zahtevam v prometu, ki narekujejo 70 % zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov do leta 2050. Ključni rezultat projekta MAHEPA bo nov, modularni hibridno-električni pogonski sklop za letala, ki bo deloval na alternativna goriva ali vodik in bo imel potencial za uporabo na večjih letalih.

Vir: um.si