Меѓународен ден на преведувачите

На 24-ти мај 2017 година генералното собрание на Обединетите нации усвои резолуција со која 30-ти септември се прогласува за Меѓународен ден на преведувачите, а посветен им е на сите преведувачи и на сите облици на превод. Неколку земји ја потпишаа ова резолуција и ја поддржаа различни институции и здруженија, вклучувајќи ја и WASLI (Светска федерација на преведувачи на знаковен јазик), чиј редовен член е Здружението на преведувачи на словенечки знаковен јазик.

Photo: Unsplash/Eliabe Costa

Овој ден е избран за Меѓународен ден на преведувањето во спомен на Софрониј Јевсевиј Јероним, кој умрел во Витлеем на 30-ти септември 419 или 420 година. Свети Јероним, како што е познато, го создал еден од најважните преводи во историјата – Vulgatu – преводот на Библијата на латински.

Повикот на преведувачите е многу важен бидејќи има улога на меѓукултурно поврзување.

Во Република Словенија исто така можете бесплатно да студирате преведување. Контактирајте не за повеќе информации.