Меѓународен музички фестивал „Lent“

Од 20-ти до 29-ти јуни 2019 година во Марибор ќе се одржи традиционален меѓународен музички фестивал „Lent“. Место на одржување на фестивалот – плоштад Трг Леон Штукељ.

Фестивалот ќе го отвори босанската група Dubioza Kolektiv. На фестивалот исто така ќе настапат Parni Valjak, Јанез Довч и Sounds of Slovenia, Magnifico, Urban & 4, Gibonni и Umek, Orleki, Elvis Jackson, Zabranjeno pušenje, Strojmachine, Pips, chips & videoclips. Во текот на фестивалот ќе се претстават Hora-Cantata од Словенскиот национален театар во Марибор и ќе има настап на фолклорната група од Кина, Мексико, Украина, Ирска и од Република Северна Македонија.

Буџетот на фестивалот е малку повеќе од еден милион евра, од кој што 454 илјади евра ги обезбедува општината, 44 илјади евра – спонзори, а останатите средства се обезбедени од спонзори и од продажба на билети.  

Подетално Програма

Извор: rtvslo.si