Mimo gneč na cestah s slovenskim algoritmom

Raziskovalci IJS so zmagali na svetovnem prvenstvu v prepoznavanju načina gibanja s senzorji v pametnem telefonu.

Raziskovalci Odseka za inteligentne sisteme Instituta Jožef Stefan so na odprtem svetovnem prvenstvu v prepoznavanju načina gibanja s senzorji v pametnem telefonu dosegli prvo in drugo mesto. Tekmovanje je pripravila Univerza v Sussexu v sodelovanju s kitajskim podjetjem Huawei, zmagovalce pa so razglasili na najpomembnejši konferenci s tega področja Ubicomp 2018.

Na konferenci Ubicomp v Singapurju so predstavili novosti vseobsegajočega računalništva (ang. ubiquitious computing) in ambientalne inteligence (ang. ambient intelligence). Na prvenstvu z naslovom Sussex-Huawei locomotion and transportation challenge je sodelovalo 35 ekip z vsega sveta, rešitve pa je oddalo le 19 skupin, saj so nekatere obupale nad težavnostjo naloge. Le metodi slovenskih raziskovalcev sta dosegli več kot 90 odstotkov pravilnih napoved.

Naloga je temeljila na posnetkih signalov z mobilnih telefonov treh posameznikov v obdobju sedmih mesecev. Vsak dan so ročno zapisovali način premikanja, in sicer: mirovanje, hoja, tek, kolesarjenje, avtomobil, avtobus, vlak in podzemna železnica.

Tekmovalci so na podlagi posnetkov gibanja poskušali razviti metodo za prepoznavanje načina gibanja, v naslednji fazi pa so morali s to metodo samostojno prepoznati načine gibanja na novih, še neoznačenih podatkih. Oznake so poznali le organizatorji, ki so napovedi tekmovalcev primerjali z dejanskimi oznakami, in tako razglasili najboljše.

Če napovedujemo naivno, to je glede na večinsko oznako, dobimo samo 30 odstotkov pravilnih napovedi, če pa izmed metod, ki so prosto dostopne na spletu, izberemo najboljšo, dobimo 70 odstotkov pravilnih napovedi. Le obe metodi slovenskih raziskovalcev sta dosegli več kot 90 odstotkov pravilnih napovedi, osem jih je doseglo od 80 do 90 odstotkov in devet od 50 do 80 odstotkov.

Rešitve raziskovalcev z Odseka za inteligentne sisteme IJS temeljijo na principu mnogoterega znanja, večdesetletnih izkušenj in obsežnega iskanja najboljših parametrov. Za vsako napoved so sestavili več posameznih napovedi. Napovedi so nato združili v skupno napoved. Pri sestavljanju napovedi so uporabljali globoke nevronske mreže, odločitvena drevesa, gozdove dreves, spodbujevalne in druge metode.

Organizatorji tekmovanja so omogočili odprt dostop do najboljših petih metod, kar pomeni, da rezultatov ne bo uporabljal samo Huawei. Izkušnje kažejo, da se najboljši pristopi zelo hitro prenesejo v splošno uporabo na večini pametnih telefonov.

Источник: delo.si