Mladi se lahko prijavijo za brezplačno odkrivanje Evrope

Evropska komisija je sporočila, da je v torek, 12. junija 2018, začel teči 14-dnevni rok, v katerem se lahko mladi prijavijo za brezplačne vozovnice v okviru nove pobude DiscoverEU (OdkrijEU), s katerimi bodo lahko med junijem in koncem oktobra raziskali staro celino.

Evropska unija bo mladim to poletje namenila 15.000 vozovnic, s katerimi bodo lahko odkrivali raznovrstnost in kulturno bogastvo Evrope, sklepali nova prijateljstva ter razvijali občutek evropske identitete. Za Slovenijo bo na voljo 60 vozovnic. Kandidati morajo biti 1. julija 2018 stari 18 let, imeti državljanstvo EU-ja in biti pripravljeni potovati letošnje poletje.

Izbrani kandidati bodo lahko potovali sami ali v skupini do pet oseb, praviloma z vlakom. Ker je leto 2018 evropsko leto kulturne dediščine, se bodo lahko udeležili številnih dogodkov, ki so organizirani povsod po Evropi. Potovanje bo večinoma potekalo z vlaki, v nekaterih primerih pa tudi z avtobusi, trajekti in letali.

Evropska unija bo sicer jeseni mladim podelila še dodatnih 5.000 vozovnic in tako potovanje po Evropi letos omogočila skupno 20.000 osemnajstletnikom.

Če bodo države članice EU-ja in Evropski parlament podprli predlog Evropske komisije, da se pobuda vključi v program Erasmus, bo med letoma 2021 in 2027 lahko potovalo še dodatnih 1,5 milijona osemnajstletnikov.

Spletna aplikacija za prijavo bo odprta od 12. pa do 26. junija.

Vir: rtvslo.si