Mladim je zdaj na voljo več kot 4 400 del

Ponudba študentskih del je letos prvič takšna kot pred gospodarsko krizo in presega povpraševanje mladih, opažajo v nekaterih študentskih servisih.

Julij in avgust sta zaradi počitnic najbolj priljubljena meseca za opravljanje dela. Takrat delata okoli dve tretjini vseh dijakov in študentov. Mladim je zdaj na voljo več kot 4 400 del, kar je skoraj tisoč več kot v enakem obdobju lani in približno toliko kot nazadnje leta 2008.

Največkrat povprašujejo po dijakih in študentih, ki bi za okoli pet evrov na uro delali v gostinstvu, prodaji in promociji. Poleti potrebujejo približno tretjino več študentov kot med letom, predvsem v večjih turističnih središčih, razlaga Viviana Žorž iz študentskega servisa Adecco. Mlade vse leto zanima predvsem delo, povezano s področjem njihovega študija, saj jim je poleg dodatnega zaslužka pomembno pridobivanje prvih delovnih izkušenj.

Opravljanje študentskega dela je za mlade zelo pomembno, saj jim omogoča pridobitev prvih delovnih izkušenj, pravi Tea Jarc iz Sindikata Mladi plus. To je zanje tudi primeren način dodatnega zaslužka, ko je to delo občasno in skladno z zakonom.

Medtem ko imajo nekateri študenti pri iskanju del s področja njihovega študija težave, si želijo podjetja na drugi strani sodelovati z več kadri z znanjem računalništva, informatike in tehnike že med njihovim študijem. Študentsko delo ostaja kljub višanju minimalne urne postavke in nekaterim drugim zakonskim spremembam na tem področju fleksibilen način zaposlovanja, ki začasno zapolni primanjkljaj delavcev.

Vir: delo.si