Monografija Po poti modre frankinje

Pri Univerzitetni založbi Univerze v Mariboru je izšla strokovna monografija z naslovom Po poti modre frankinje: Modra frankinja kot osnova vinskega turizma v Sevnici, urednikov doc. dr. Jasne Potočnik Topler in izr. prof. Andreja Lisca.

Publikacija je nastala na podlagi Študentskega inovativnega projekta za družbeno korist (ŠIPK) 2016-2020, v katerem so sodelovali študenti Fakultete za turizem ter tudi študenti drugih fakultet Univerze v Mariboru v sodelovanju z Zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica (KŠTM).

V projektu so se lotili priprave nove vinske poti, ki bo v ospredje postavila nedavno dokazano avtohtono slovensko sorto, modro frankinjo.

Vinogradnike, vinarje, gostinske in nastanitvene obrate, lokalne kulturne in naravne znamenitosti ter druge privlačnosti Občine Sevnica smo združili pod enim imenom – »Modra vinska pot«. Gre za posebno ime, ki v slovenskem jeziku nosi dva pomena. Če ga razumemo dobesedno, pomeni modro barvo grozdne kožice modre frankinje. Po drugi strani pa »modro« lahko razumemo tudi kot modrost in odgovornost.

V publikaciji predstavijo Občino Sevnica, njeno zgodovino in značilnosti ter analizira področje turizma. Opredeljena je turistična ponudba območja in podrobneje predstavljen vinski turizem ter njegove sfere na izbrani destinaciji. Oblikovana je nova vinska pot, ki med seboj povezuje lokalne pridelovalce vina iz modre frankinje, ne manjkajo pa niti gostilne in restavracije, ki modro frankinjo uporabljajo kot sestavino k svojim jedem.

Publikacija je brezplačno dostopna na tej povezavi

Vir: ft.um.si