На факултетот за градежништво, транспорт и архитектура при универзитетот во Марибор ќе се одржи предавање на архитектот кој што е победник на конкурсот за проектите Europan

Во четврток на 16-ти мај 2019 година, во 11:00 часот на факултетот за градежништво, транспорт и архитектура (Марибор, Крекова, 2, просторија G) ќе се одржи предавање на архитектот Блаж Бабник Романјук од бирото Obrat d.o.o. Тема: «Куќи и улици. Работата во Австрија и Словенија». Влезот е слободен.

Блаж Бабник Романјук е победник на конкурсот Europan 13, коавтор е на проектот за изградна на една од новите мали населби во Виена, и учесник е на многу други конкурси за архитектура. Заедно со колегите тој проектирал приватни куќи на едно семејство кои што се градат со помош на природни материјали и во согласност со локалната архитектура.

Извор: fgpa.um.si, fgpa.um.si