На факултетот за градежништво, транспорт и архитектура при универзитетот во Марибор ќе се одржи предавање за новите практики за разубавување на градовите

Во понеделник, на 13-ти јануари 2020 година, во 10:00 часот на факултетот за градежништво, транспорт и архитектура при универзитетот од Марибор (Крекова 2, предавална Н) ќе се одржи предавање на председателката на љубљанскиот месен комитет при Палатата на архитекти на Република Словенија и член на групата во рамките на проектот Ljubljana – Evropska prestolnica kulture 2025 („Љубљана – Европска престолнина на културата-2025“) Аленка Коренјак на темата „Нови практики за разубавување на градовите: тактички урбанизам и временска експлоатација“.

Влезот на ова предавање е слободен. Претходна регистрација за учество не е потребна.

Аленка Коренјак (родена во 1976 година) – дипломец на факултетот за архитектура при универзитетот во Љубљана. По завршувањето на студиите таа работела во архитектонското биро Henke Schreieck и PPAG во Виена. Уште за време на работењето во странство таа станала соосновач на групата prostoRož (2004 година) во Љубљана, во којашто работи како раководител на проекти. Соосновач и проектант во архитектонското биро kombinat. arhitekti (од 2008 година).

Нејзината дејност се фокусира на архитектурата, урбанизмот и политиката за изградба на градови – од работа со локалните жители, проектирање, истражување, представување на интересите до консултирање на општините. Во својата работа Аленка Коренјак разработува и имплементира креативни практики, коишто ја поврзуваат архитектурата, потребите и желбите на жителите и стратегиите на лица, коишто носат решенија. Таа верува во архитектурата, којашто го зголемува квалитетот на животот, е еколошки чиста, го подобрува пространството и им служи на општествените интереси.

Извор: fgpa.um.si