Na lestvici CWUR Univerza v Ljubljani napredovala za 97 mest

Center for World University Rankings (CWUR), ki predstavlja največjo globalno lestvico univerz, je objavil letošnji seznam najboljših univerz na svetu. Univerza v Ljubljani je na lestvici napredovala na 370. mesto med več kot 18.000 univerzami. Lani je zasedala 467. mesto.

Lestvica meri kakovost izobrazbe in usposabljanja študentov, ugled članov fakultet in kakovost njihovih raziskav. Univerza v Ljubljani je v primerjavi z letom 2017 na lestvici napredovala za 97 mest; s 467. mesta na 370. mesto.

CWUR pri razvrščanju univerz uporablja sedem objektivnih in realnih kazalcev, pri čemer se ne zanaša na raziskave in predložene podatke univerz:

  1. kakovost izobrazbe;
  2. zaposljivost študentov;
  3. kakovost fakultet;
  4. rezultati raziskav;
  5. publikacije;
  6. vpliv;
  7. citati.

Univerza v Ljubljani je poleg uvrstitve na lestvici CWUR uvrščena tudi na preostale tri najvplivnejše globalne lestvice. Na Šanghajski lestvici (ARWU) se že več let zapored uvršča od 401. do 500. mesta. Na lestvici (Times Higher Education Ranking (THE) je uvrščena od 601. do 800. mesta, na lestvici QS World University Rankings pa se uvršča med 651. in 700. mesto.

Viri: uni-lj.si, siol.net