На националниот студентски маратон на програмери определени се победниците од универзитетот во Марибор

Универзитетскиот маратон на програмери – национален студентски конкурс за основите за програмирање со акцент на познавањето на структурата на податоците и алгоритмите. На неговата финална етапа определен е шампионот од универзитетот во Марибор. Првото место го освои тимот во состав: Вид Кершич, Нико Уремович, Митја Жалик. Второто место го освои томот во состав: Мартин Домањко, Тилен Корен, Јакоб Кордеж.

Двата тима претставени од студенти од програмата „Компјутерски науки и информациски технологии“, ќе земат учество во регионалниот конкурс CERC 2019, кој што ќе се одржи од 29-ти ноември до 01-ви декември 2019 година во Прага (Чешка). Конкуренција ќе им биде тимот од Австрија, Чешка, Хрватска, Унгарија, Полска, Словачка и Република Словенија. Најдобрите тимови ќе влезат во финалето, кое што ќе се одржи во 2020 година во Москва.

Извор: feri.um.si