Na Univerzi v Mariboru se je odvilo tekmovanje v izdelavi električnih koles

V ponedeljek, 17. septembra 2018, je potekalo dijaško in študentsko tekmovanje v izdelavi električnih koles. Dogodek je potekal pod okriljem Mestne občine Maribor, v sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2018.

Na letošnjem tekmovanju je sodelovalo devet ekip iz šestih institucij. Tekmovalne ekipe so ob prijavi, ki je bila v začetku leta 2018, pričele izdelovati svoja e-kolesa. Kot že tradicionalno so bila le-ta razdeljena v cestno A kategorijo (omejena finančna sredstva za izdelavo kolesa in omejena moč motorja oz. hitrost) in odprto, B kategorijo.

Kategorija A:

  1. e-bike – ŠC Škoflja Loka
  2. Atomnius – ŠC Ptuj
  3. ADT e-Drive – TŠC Mb

Kategorija B:

  1. Štrom – SERŠ
  2. BLISK – SERŠ
  3. Walter – SERŠ
  4. Qilbix Raptor – FERI
  5. Quilbix – FERI
  6. Bull e-bikes – Univerza v Ljubljani

Ekipe so se pomerile v treh tekmovalnih disciplinah. V dopoldanskih urah je potekalo tekmovanje v premagovanju naklona na cesti Za tremi ribniki in preizkus v premagovanju razdalje na Hipodromu Kamnica, popoldan pa se je dogodek preselil v mestno središče, kjer je potekala spretnostna vožnja po poligonu. Na sklepnem dejanju so zbrane ekipe pozdravili tudi rektor Univerze v Mariboru dr. Zdravko Kačič, mag.Zdravko Luketič, podžupan MOM, in dekan UM FERI, dr. Borut Žalik.

V cestni kategoriji je po vseh opravljenih preizkusih slavila ekipa iz Tehniškega šolskega centra Maribor, drugo mesto je zasedla ekipa e-bike iz Škofje Loke, tretji pa so bili fantje iz ŠC Ptuj. V odprti kategoriji je zmagala ekipa Bull bikes iz Univerze v Ljubljani, drugo in tretje mesto pa sta zasedli ekipi iz FERI.

Vir: feri.um.si