Na Univerzi v Mariboru zagnali prototipni superračunalnik

V sredo, 27. novembra 2019, na Univerzi v Mariboru s simbolnim pritiskom na gumb slavnostno zagnali prototipni superračunalnik, ki je bil zgrajen v okviru projekta »Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – HPC RIVR«.

Slovesnosti so se udeležili predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Štromajer. Prototipni superračunalnik je tako postavljen za namen razvoja in testiranja sistemskih in programskih rešitev za osnovno vozlišče.

HPC RIVR @ UM, ki je nameščen v namenskem superračunalniškem zabojniku na Univerzi v Mariboru, je nadgradnja obstoječega HPC CORE @ UM, ki je bil vzpostavljen leta 2013.

Projekt pomembno prispeva k izpolnjevanju ciljev Deklaracije za sodelovanje na področju visoko zmogljivega računalništva (EuroHPC Joint Undertaking), s katero se je Slovenija, kot država podpisnica, zavezala k vzpostavljanju integrirane in dostopne visoko zmogljive računalniške infrastrukture.

Projekt financirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (80 %) ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (20 %), v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020. Skupna višina sredstev je 20 milijonov eur.

Prijavitelj in koordinator projekta »HPC RIVR« je Univerza v Mariboru, konzorcijski partnerji so Institut informacijskih znanosti in Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu, pogodbeni pa vse javne raziskovalen organizacije, ki so članice konzorcija Slovenskega nacionalnega superračunalniškega omrežja SLING.

V okviru projekta je bil najprej zgrajen prototipni superračunalnik  HPC RIVR na Univerzi v Mariboru, ki je namenjen za razvojne aktivnosti  in testiranje sistemskih in programskih superračunalnikih rešitev, ki bodo osnova za gradnjo primarnega superračunalniškega sistema na Institutu informacijskih znanosti. Slednji bo predvidoma pričel delovati konec leta 2020.

Источник: um.si