На универзитетот во Марибор се одржа предавање Летна школа за телекомуникации

Од 26-ти до 28-ми јуни 2019 година на факултетот за електротехника, компјутерски науки и информатика на универзитетот во Марибор се одржа летна школа за телекомуникации. Организатор на школата е Институтот за електротехника и телекомуникации.

На Летната школа земаа учество учениците од сте класови од средните училишта. Во текот на предавањата тие дознаа како работат мрежите за врски, и научија како да создадат сопствена безбедна безжична мрежа. Учесниците на школата исто така се запознаа со работата на лабораторијата, а за време на ручеците се запознаа со студентската исхрана.

Благодарение на поддршката од компаниите Iskratel и Nil учениците исто така успеаа да создадат сопствена антена и да добијат на подарок опрема, која што ќе им овозможи да го пренесат стекнатото знаење на своите другари.

Извори: feri.um.si