На универзитетот во Нова Горица се презентираше нова сорта на бело вино

Вработените во центарот за истражување на вино од вишата школа за лозарство и вински производи при универзитетот во Нова Горица презентираа нова сорта на бело вино Univerzitetna Pinela (Университетска Пинела), кое што ве освежува и ви ги олеснува летните жештини.

Виното Univerzitetna Pinela се произведува од грозјето одгледано на универзитетските плантажи во селото Манче, Випавска долина.

Виното има златно-жолта боја, има нежни цветни и овошни ноти со вкус на праска и кајсија. Univerzitetna Pinela се одликува со структурност, изразена минералност, и долг афтер тејст, остава чувство на хармонија и свежина.  

Извор: facebook.com