Nacionalni mesec skupnega branja 2019

Na Mestni občini Ljubljana se tudi letos pridružujejo bralno spodbujevalni akciji Nacionalni mesec skupnega branja 2019, ki bo potekala med 8. septembrom – mednarodnim dnevom pismenosti in 13. oktobrom – zaključkom Tedna otroka.

Eden od ciljev akcije je vsaj 15 minut branja ali glasnega branja na dan. K udeležbi je vabljen kdor koli, ki se zaveda vloge branja v prosveti posameznika in družbe.

Ljubljana je od leta 2015 članica Unescove mreže kreativnih mest, kjer v družbi 28 svetovnih mest promovirajo knjige in branje in na različne načine spodbujajo zavest o pomenu branja za razvoj posameznika in družbe. Leta 2017 je pridobila tudi naziv Branju prijazna občina in komisija je v obrazložitvi zapisala, da Ljubljana izvaja veliko projektov, ki trajno prispevajo k zavedanju o pomenu knjige in nasploh branja in bralne kulture.

V Ljubljani deluje veliko število društev in organizacij, ki izvajajo dejavnosti, s katerimi širijo in promovirajo bralno kulturo v različnih oblikah in vsebinah, ob tem pa si prizadevajo, da so aktivnosti s področja bralne kulture povezovalne na lokalni, regionalni, nacionalni in mednarodni ravni.

V letu 2019 nadaljujejo z izvajanjem projekta Ljubljana bere, v okviru katerega triletnike, prvošolce in četrtošolce obdarijo s kakovostnimi izvirnimi knjigami, ki jih izberejo preko javnega razpisa.

V okviru tega razpisa poteka še 12 kulturnih projektov. Knjiga živi v ritmu mesta, branje in kupovanje knjig pa sta dobre navadi njegovih prebivalcev.

Vir: ljubljana.si